Gradonačelnici Ulma i Novog Ulma na sastanku u Pokrajinskoj vladi 1foto: Vlada Vojvodine

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić sastao se danas u Pokrajinskoj vladi s gradonačelnikom Ulma Gunterom Cišom i gradonačelnicom Novog Ulma Katrin Albštajger.

Budući da se nemački gradovi Ulm i Novi Ulm nalaze u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska, s kojima Vojvodina ima veoma dobre dugogodišnje odnose, na sastanku je bilo reči o mogućnostima intenziviranja saradnje, prvenstveno u oblasti međuregionalnog povezivanja, kao i o projektima u vezi s Dunavskim slivom, ali i o zaštiti životne sredine, povezivanju stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija i o projektima u oblasti kulture.

Sagovornici su se saglasili s tim da je pronalaženje zajedničkih rešenja za realizaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine, očuvanja klime i čiste vode izuzetno značajno.

„Zaštita životne sredine veoma je važna tema, koja je svakako visoko rangirana u prioritetima političke agende Republike Srbije”, poručio je Sofić, ističući pritom da su iskustva i primeri dobre prakse zemalja članica Evropske unije veoma dragoceni.

Ocenjeno je da bi saradnja u oblasti povezivanja univerziteta i oblasti inovativnih informacionih tehnologija mogla biti plodonosna, te je dogovoren sastanak s predstavnicima Instituta Biosens.

Imajući u vidu titulu Evropska prestonica kulture, koju nosi Grad Novi Sad, govorilo se i o aktivnostima u vezi s desetom jubilarnom Dunavskom konferencijom, čiji će domaćin biti Vojvodina.

Takođe, nemačka strana je tokom sastanka pokazala interesovanje za projekat izrade filma o Milevi Marić i Albertu Anštajnu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari