Gradonačelnicu Niša ne interesuje da li je neko "privatno" osuđeni silovatelj 1Foto: Dragana Sotirovski

Gradonačelnica Dragana Sotirovski optužila je medije, koji su prilikom najave otvaranja niške kancelarije Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji podsetili da je predsednik tog udruženja Simo Spasić pravosnažno osuđen za silovanje, da su na taj način „napali Grad i nju“, a da iza tih medija „stoje Đilas i pojedine ambasade“.

 Ona je ocenila da nju kao javnu funkcionerku – “ne treba da interesuje šta ko radi privatno”.

Sotirovski je kazala novinarima da navođenje ovakve činjenice iz Spasićeve prošlosti u izveštajima predstavlja “napad na Grad Niš i nju kao gradonačelnicu”, koji dolazi od “medija iza kojih stoji Đilas” i od medija iz Niša “iza kojih stoje pojedine ambasade i čiji su ambasadori, boraveći u Gradskoj kući, njoj lično potvrdili da su tražili njihovu podršku i zaštitu”. Ona nije navela o kojim medijima reč.

– To je izuzetno velika sramota za one koji na na taj način izveštavaju i menjaju teze namenski, i to sve pred nove pregovore našeg predsednika sa kosovskom stranom u Briselu, i u vreme kada se lomi ta odluka da li će Grčka da prizna nezavisnost Kosova i Meohije ili ne. Sve je to orkestrirano… Ko šta radi privatno, mene kao gradonačelnicu ne treba da interesuje- kazala je gradonačelnica.

Sotirovski, koja je i funkcionerka SNS-a, krajem prošle sedmice u Gradskoj kući primila je delegaciju Udruženja na čelu sa Spasićem, a na svom fejbuk profilu objavila da je sastanak počeo “uz tradicionalnu kosovsku pogaču”.

Najavila je tada da će udruženje dobiti prostorije u centralnoj Voždovoj ulici, a da će u njima biti i “spomen-soba kosmetskih žrtava, junaka otadžbine i heroja Košara”.

Sociolog kulture Đokica Jovanović je uveren da je “komanda” o otvaranju kancelarije i tretmanu Spasića došla “odozgo”, a da je to gradonačelnica samo pozdravila. Prema njegovim rečima, čitav ovaj slučaj dobro ilustruje kako izgleda “apartčik na srpski način, bez ikakvog političkog digniteta”.

– Ovakvo reagovanje prema medijima koji su o tome izvestili je jedan jedan nedoučeni staljinizam, koji je na propagandno- ideološkom planu umeo majstorski da preokrene istinu, a da neistinu prikaže kao potpunu realnost. Ali, u tome je, dakle, bilo majstorstva. U ovom slučaju se stalo na našem staljinizmu iz 1945. i 1946 godine, koji se sprovodio u najdubljoj vukojebini, u kojoj predsednik opštine nema ni pola minuta učenja i znanja – kaže Jovanović za Danas.

Na prošlonedeljni prijem za Spasića u Gradskoj kući i najavu da će udruženje na čijem je čelu dobiti prostor u centru grada deo javnosti reagovao je prilično burno, podsećajući da je Spasića Viši sud u Nišu 2009. godine pravosnažno osudio na zatvor od četiri godine i tri meseca zbog silovanja bivše supruge S.S. i ugrožavanja bezbednosti. Po izdržavanju kazne, Spasić je u provladinim medijima izjavljivao da mu je, kako je kazao, “sve namešteno”.

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri ocenio je da je davanje u zakup kancelarije u centru Niša udruženju koje vodi osuđeni silovatelj i SNS promoter “poslednja besramnost” Sotirovski, kojom je “po ko zna koji put ponizila Nišlije i grad u kome je postavljena za gradonačelnicu”. Pored Spasića čast da ovako pompezno dobije na upotrebu javni prostor od niške vlasti  imao je još samo Miša Vacić, navedeno je u saopštenju.

Niški odbor Stranke slobode i pravde je dodao da je odluka gradskih vlasti o dodeljivanju kancelarije Spasiću „skandal bez presedana“ i upozorio da Niš “nije azil za osuđene silovatelje”, a ni “dedovina” gradonačelnice. Simu Spasića i fotografije s njim može da zadrži, a gradske lokale ne može da dodeljuje po partijskoj liniji, posebno ne osuđenim silovateljima, ocenio je odbor te stranke.

Spasić je, inače, poznat široj javnosti i kao “čovek sa megafonom”, koji ispred institucija u Beogradu vikom ometa javne manifestacije i proteste opozicije i kritičara aktuelne vlasti. Nije poznato da li je član SNS-a, ali u javnim istupima podržava SNS i Vučića.

Danas “Đilasov”?

Gradonačelnica Sotirovski nije odgovorila na više pitanja Danasa, kako bi razjasnila najnovije optužbe na račun dela medija, te ocenu da kao funkcionerku “ne treba da je interesuje šta ko radi privatno”, čak ni kada mu pruža podršku u javnim resursima.

Bez odgovora je ostalo i pitanje ko su mediji “iza kojih stoji Đilas”, a ko oni iza kojih stoje “strane ambasade”.

U izveštajima o prijemu Spasića u Gradskoj kući i najavi otvaranja kancelarije činjenicu da je on osuđivan objavili su samo Danas i niški portali Južne vesti i Naissus info. Dan i dva kasnije još neki mediji su objavili saopštenja niških Dveri i SSP, u kojima se takođe pominje ovakav podatak iz Spasićeve biografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari