Gradonačelnik jadikuje, opozicija kritikuje: Rebalans gradskog budžeta Novog Sada neće biti dovoljan da pokrije sve dubioze 1foto: press služba gradonačelnika NS

Najavljujući rebalans gradskog budžeta za oko dve milijarde dinara gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević priznao je da to neće biti dovoljno da zakrpi brojne rupe i zadovolji sve zahteve gradskih preduzeća, iako je aktuelni budžet od 35,8 milijardi dinara hvalio kao „nikad veći u istoriji grada“.

Gradonačelnik je izjavio da je zbog poskupljenja građevinskih materijala, ali i brojnih tužbi građana koje Grad masovno gubi na sudovima, realizacija pojedinih investicija pod znakom pitanja.

Naveo je najpre Atletski stadion, čija će gradnja poskupeti za oko 60 odsto, pa grad to neće moći da prihvati.
„Ne znam šta da radimo, te pare nemamo sada“, zakukao je Vučević požalivši se da svi traže pare.

Pre nego što je zvanično počela gradnja „kineskog mosta“ njegova cena je porasla sa 130 na 175 miliona evra, a to verovatno neće biti krajnja suma. Neobično je Vučevićevo obrazloženje – „ jer je sve poskupelo“.

Nove cene traže putarska preduzeća, a gradonačelnik praktično najavljuje poskupljenje prevoza ili nove izdatke iz gradskog budžeta za GSP „Novi Sad“.

„Sad bi sva preduzeća da im usluge poskupe, a ja im ne dam. To je, figurativno rečeno, sada rat“, naveo je Vučević.

Gradonačelnik jadikuje, opozicija kritikuje: Rebalans gradskog budžeta Novog Sada neće biti dovoljan da pokrije sve dubioze 2
Foto: 021.rs

Požalio se i da će grad za eksproprijaciju nekretnina u svojini građana po njihovim tužbama platiti više milijardi dinara i uputio prekor sudijama koje presuđuju u tdim sporovima.

„Nećemo praviti vrtiće nego ćemo da plaćamo te stvari. Ne razumem ni sud, sudije kao da ne žive u ovom gradu“, izjadao se Vučević, po profesiji advokat.

Novosadska opozicija nema razumevanja za Vučevićeve jadikovke već ukazuje da je gradska vlast sama sebe dovela u situaciju da „presipa iz šupljeg u prazno“.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde ukazuje da kriza na globalnom nivou ne može biti izgovor za sve što ne valja.

„Odgovornost za kompletno loše rukovođenje našim gradom datira od ranije, ukazivali smo na razne marifetluke gradske vlasti – od netransparentnog trošenja novca poreskih obveznika, preko bezbednosti u gradu, komunalnih problema, burazerskog nameštanja tendera, do grada koji više ne liči na sebe što i naši sugrađani svakodnevno govore“, navode u SSP.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković primećuje da je gradonačelnik Miloš Vučević poslovični optimizam zamenio komunalnom žalopojkom u kojoj su svi sem njega krivi.

Novaković podseća da je Vučević odgovoran za postavljanje direktora gradskih preduzeća koje sada prekoreva zbog toga „što svi traže pare“ i da je u već trećem mandatu desetine milijardi iz budžeta usmerio prema komunalnim preduzećima u vidu tekućih i kapitalnih subvencija.

„Umesto da direktorima jasno stavi do znanja da njihov posao nije da uzimaju iz budžeta nego da pune budžet, Vučević je u deset godina vlasti, kao pijani milioner pokrivao iz gradske kase sve nepromišljene i po grad štetne poteze svojih direktora“, ističe Novaković.

On ocenjuje da se u ovu situaciju došlo zbog toga što je sistem javnih nabavki potpuno kriminalizovan, a ogroman broj javnih nabavki u gradu se okončava tako što se za potencijalni posao javi samo jedna firma, jer su ostale upozorene da ne učestvuju.

„Jedino tako je i bilo moguće da posao popločavanja 6,8 hektara centra Novog Sada dobije firma Granit Peščar iz Ljiga u vlasništvu kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića. Posle te investicije budžet našeg grada će biti lakši, a Veselinovićev konto teži za 10 miliona evra. Teško je voditi domaćinski novosadske finansije, ako sve poslove na vanrednom angažovanju radnika u javnim komunalnim preduzećima dobija firma „Montop“ Marka Bosanca Bosketa, osuđivanog novosadskog kriminalca. Uspostavljen je monopol i mogućnost da se cena spusti kroz legalno nadmetanje više firmi je potpuno onemogućena“, konstatuje Novaković.

Sve ove činjenice, smatra on, ukazuju na skori kolaps gradskog budžeta. Između obećanja o suficitu, budžeta u deficitu i onoga što su realne potrebe funkcionisanja sada već polumilionskog grada i budžetskih prihoda trenutno zjapi praznina koja se svakim danom uvećava.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari