Ozbiljno ćemo kontrolisati šta radite i da li držite reč, poručio je preksinoć Đokica Jovanović, član Upravnog odbora Udruženja predsednika skupštine stanara, gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću.

 

 

Na samom kraju protesta na kojem je zahtevano da javna preduzeća posluju u korist građana, a ne vlasti, birokratije i partija. Bulatović, koga je UPSS prethodno pozvao da dođe na protest, “dočekao” je ispred Gradske kuće više desetina građana koji su učestvovali u protestnoj šetnji, a kasnije im održao govor u kojem je rekao da se “slaže sa mnogo toga” što su oni kritikovali.

Predstavnici UPSS zahtevali su da se smanji cena daljinskog grejanja, tako što će se fiksni deo računa umanjiti sa sadašnjih 28,29 dinara na 11 dinara izbacivanjem niza nepotrebnih troškova, kao i da predstavnik UPSS-a nastavi da prisustvuje sednicama Nadzornog odbora Gradske toplane po principu prazne stolice, što mu je NO prethodno dozvolio, a kasnije prestao da ga poziva. Oni su zatražili i da bude smenjen v. d. direktora Toplane Zoran Stojanović, “koji nezakonito obavlja tu funkciju”.

Na protestu se čulo da cenu grejanja “naduvava” pre svega javno preduzeće Objedinjena naplata, koja na ime naplate računa za grejanje godišnje inkasira 100 miliona dinara, a te račune bi mogao da naplaćuje višak zaposlenih u Gradskoj toplani, kojih je čak 40 odsto. Plate radnika Toplane veće su za 40 odsto od prosečnih zarada u Nišu, a grad Niš za potrebe rada Toplane kupuje “najskuplji gas u Evropi”, odnosno plaća 720 dolara za hiljadu kubika goriva, što takođe uvećava račun.

– Uskoro ćemo poslati zahteve svim javnim preduzećima i ustanovama u Nišu da dobijemo svog predstavnika koji će učestvovati u radu njihovih Nadzornih odbora po principu prazne stolice. Naš predstavnik u NO Gradske toplane uradio je niz korisnih stvari za građane, a između ostalog razotkrio aferu u vezi sa havarijom Toplane Jug, što je investicija vredna skoro tri miliona evra – rekao je član UO UPSS Jovanović.

Gradonačelnik Niša Bulatović je kazao da grejanje neće poskupeti, kako su najavili direktor i NO Toplane, ali se nije izjasnio o zahtevima da ono pojeftini, a UPSS ima predstavnika u NO Toplane i drugih javnih preduzeća.

– Nećemo dozvoliti da direktori javnih preduzeća rešavaju nagomilane probleme tako što će povećavati cene usluga, a oni koji se ponašaju na taj način i nisu u stanju da budu odgovorni i stručni biće smenjeni. Neću dozvoliti da se broj zaposlenih u javnim preduzećima poveća ni za jedan, a ako se to dogodi, učiniću sve da se taj zaposleni otpusti, a da direktor bude smenjen – rekao je Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari