Gradska vlast u Kragujevcu ukinula subvencije za smeštaj dece u vrtiće 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Udruženje privatnih predškolskih ustanova u Kragujevcu obavestilo je juče javnost da je gradska vlast „u najvećoj meri“ ukinula subvencije roditeljima oko 2.000 dece koja su upisana u privatne vrtiće.

Udruženje je saopštilo da će biti subvencionisan boravak samo one dece koja dolaze u vrtić, odnosno one čija oba roditelja dostave potvrdu o povratku na posao a kojih kako se navodi, ima oko 20 odsto.

Navodi se i da, suprotno zaključenim ugovorima i odlukama o načinu subvencionisanja, Grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u vrtićima, a 50 posto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova tvrde da je Kragujevac jedina lokalna samouprava koja je donela takvu odluku, iako ima najnižu ekonomsku cenu boravka u vrtićima.

Udruženje je u potpunosti prihvatilo odluku o obustavljanju subvencionisanja na početku vanrednog stanja, kada je prestao rad vrtića. Svoj doprinos prevazilaženju teške situacije dali smo time što smo imali razumevanja za ovakvu odluku, što smo očuvali radna mesta i isplaćivali zarade za oko 400 zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama u gradu. Sada ćemo samostalno podneti troškove za obezbeđivanje svih potrebnih higijenskih i dezinfekcionih uslova za očuvanje zdravlja dece i zaposlenih,  navodi  se u saopštenju.

Iz udruženja su apelovali na državu da „interveniše“ da se sav teret boravka dece u vrtićima ne prebaci na roditelje. Napominju  da su se javnosti obratili tek nakon više pokušaja da razgovaraju sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.

Ni na jedan telefonski poziv kabinetu, niti zvaničan dopis poslat elektronskom poštom, gradonačelnik nije odgovorio“, istakli su  Udruženja privatnih predškolskih ustanova.

Zajdeno za Šumadiju: Apsurdna odluka

-Još jedan apsurdan potez kragujevačke vlasti primorao nas je da zapitamo čelnike  SNS u Kragujevcu, da li su ovdašnji odbor naprednjaka otcepio od matične stranke, pa će ubuduće da deluje kao opozicija  SNS-u na državnom nivou. Jer, dok državni vrh sprovodi mere pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica  epidemije Covid 19 i vanrednog stanja, kragujevačka vlast, suprotno tome, teret krize prebacuje na građane, navodi se u jučerašnjem saopštenju Zajedno za Šumadiju (ZZŠ).

-SNS na naredne izbore izlazi pod sloganom “Za našu decu”, te je prosto never ovatno da se kragujevačka naprednjačka vlast “za decu Kragujevca” bori tako što egzistencijalno ugrožava njihove roditelje, istakli su u ZZŠ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari