Na maratonskom, 17. zasedanju Skupštine grada Požarevca, kao i uvek kada se radi o raspodeli para, koje je trajalo do kasnih večernjih sati, usvojen je rebalas budžeta za 2010. godinu od 419.189.274 dinara tako da će ukupni planirani prihodi i primanja iznositi 2.499.024.794. U taj iznos uračunata su i sredstva za Gradsku opštinu Kostolac koja iznose 75.544.315. dinara.


Neophodnost rebalansa je posledica povećanja prihoda, usled prenosa neutrošenih sredstava u protekloj godini i uključivanja kreditnog zaduženja zbog preuzetih obaveza iz ranijih godina: Fonda za razvoj, Fonda za zaštitu životne sredine, Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju grada Požarevca“ i drugih korisnika kao i usled smanjenja pojedinih planiranih rashoda kao i zbog potrebe za finansiranjem procenjenih novonastalih potreba za tekuću godinu.

Rebalansom je planiran i budžetski deficit u iznosu od 619.087.474 dinara sa obrazloženjem da će se pokriće deficita izvršiti iz neutrošenih prenetih sredstava iz prethodne godine u iznosu od 274.087.474 dinara i iz primanja po osnovu zaduženja kod javnih finansijskih institucija i poslovnih banaka u iznosu od 345.000.000 dinara.

Predstavnici opozicionih stranaka (DSS, SRS) kritikovali su rebalans kao „potrošački, nedovoljno investicioni“ a kreditno zaduženje ocenili kao loš potez.

Na oštre primedbe je odgovorio gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, obrazloživši razloge. Istakao je da se povećanje rashoda, pre svega, odnosi na investicije a da je kredit planiran još Odlukom o budžetu za 2009. godinu, ali nije korišćen:

– Kada je u pitanju dinamika korišćenja kreditnih sredstava, moram istaći da je situacija likvidnosti u budžetu izuzetno povoljna i da se kredit neće koristiti sve dok se za to ne bude pojavila potreba. Pod tim uslovima će se izvršiti ugovaranje sa bankom kreditorom, dakle, da se kredit može povlačiti sve do 31.12.2010. godine prema potrebi, a da otplata otpočne 2011. godine sa izuzetno povoljnom kamatnom stopom. Ovim kreditnim zaduživanjem nameravamo da obezbedimo kontinuiranu realizaciju planiranih projekata.

Takva situacija nastala je zbog činjenice da sredstava Fonda za zaštitu životne sredine i Fonda za razvoj nisu trošena u skladu sa dinamikom priliva sredstava. Sada su poznati potrebni iznosi za realizaciju projekata oba fonda, pa je otuda potrebno uključiti ta sredstva u budžet, kako bi se obezbedili izvori finansiranja tih projekata. Ista je situacija i kada je u pitanju finansiranje projekata predviđenih u finansijskom planu Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju grada Požarevca“ u prošloj godini. U pitanju su ugovoreni radovi koji nisu u potpunosti završeni. Tu spadaju i investicije za koje je pokrenut pregovarački postupak za dodatne radove, zatim, investicije za koje je pokrenut postupak javne nabavke decembra 2009. godine a nije okončan do kraja te godine, obrazložio je Milosavljević.

Mnoge tačke dnevnog reda bile su posvećene Gradskoj opštini Kostolac koju čine Kostolac, Klenovnik, Stari Kostolac, Ostrovo i Petka. Donete su odluke o utvrđivanju prihoda koji pripadaju Gradu i gradskoj opštini Kostolac za 2010. Uz odluku o raspoređivanju prihoda GO Kostolac za ovu godinu izglasana su tri rešenja – o davanju prethodne saglasnosti na predlog Statuta GO Kostolac, o davanju prethodne saglasnosti na predlog Poslovnika Skupštine GO Kostolac i rešenja o davanju prethodne saglasnosti na predlog Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji GO Kostolac.

Iznos koji je opredeljen Gradskoj opštini Kostolac za 2010. godinu čine sredstva od 28.477.485 dinara za finansiranje rada Uprave Gradske opštine Kostolac, za rad Skupštine i Veća Gradske opštine Kostolac, a preostalih 47.066.830 dinara jesu sredstva za finansiranje investicionih ulaganja na teritoriji Gradske opštine Kostolac, predviđenih finansijskim planom Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju grada Požarevca“

Od ostalih tema treba izdvojiti razmatranje izveštaja o radu u prošloj godini Direkcije policije – Policijske uprave u Požarevcu i 12 ustanova i fondacija Grada, usvajanje lokalnog plana upravljanja otpadom, odluka o javnim parkiralištima, o izradi izveštaja o strateškoj proceni uticaja plana detaljne regulacije „Severni blok Industrijske zone“ u Požarevcu na životnu sredinu i Izrada plana detaljne regulacije. Našla se tu i odluka o uniformi i oznakama komunalne policije, kao i o boji i označavanja njenih vozila i plovila.

Bratimljenje sa Rešicom

Skupština je donela Odluku o uspostavljanju bratskih odnosa i saradnje između grada Požarevca i opštine Rešica (Republika Rumunija). Cilj je ostvarivanje i jačanje privredne, kulturne, obrazovne i sportske saradnje, razvijanje kontakata sa državnim organima, razmena iskustava u oblasti razvoja privrede i turizma, kao i ostvarivanje drugih vidova saradnje. Realizacija ove Odluke podrazumeva posete političkih, privrednih, kulturnih, obrazovnih i sportskih predstavnika, potom, dogovore o eventualnim ulaganjima i izgradnji i slično. Inače, bratimljenje sa Rešicom pre svega je bilo inicijativa gradonačelnika Rešice, koji je novembra prošle godine posetio Požarevac i po povratku u Rumuniju uputio pozivno pismo u kojem je iskazao želju za ostvarivanjem bliže saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari