Gradsko zelenilo specijalnim crvenim i plavim uljem tretira drveće u parkovima i zelenim kvartovskim površinama u Novom Sadu 1

Gradsko zelenilo uvelo je specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća, saopštavaju iz ovog preduzeća.

Radnici Zelenila crvenim i plavim uljem, koji sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja, tretira drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama.

Tretirano je drveće u Železničkom, Limanskom i Dunavskom parku, dok se akcija nastavlja u Kameničkom i novom parku između Novog naselja i Detelinare i uličnim drvoredima. Tretmani se sprovode u saradnji s Institutom za nizijsko šumarstvo.

Prema rečima dr Verice Vasić, naučne savetnice na Institutu, koja je i članica Saveta za ozelenjavanje grada, tretiranje se obavlja po lepom vremenu na temperaturi iznad osam stepeni, kada nema vetra, kad su stabla suva.

„Optimalno vreme za zimsko tretiranje drveća protiv štetočina i bolesti je krajem februara, neposredno pred početak vegetacije. Tretiranje treba završiti početkom marta, kada se pojave prvi pupoljci na drveću“, kaže dr Vasić.

U Gradskom zelenilu ističu da će tokom narednih dana prskanje raditi iz ručnih i pokretnih atomizera, kako bi stigli da zaštite sve drveće u gradu.

„U dogovoru sa stručnjacima i direktorom Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, prof dr Sašom Orlovićem, doneli smo odluku da zdravstvenu zaštitu drveća podignemo na najviši mogući nivo. Pored zaštite insekticidima i fungicidima, uvešćemo i lečenje oštećenog i bolesnog drveća ubrizgavanjem specijalnih injekcija s lekovitim rastvorom direktno pod koru. Endoterapija je fitosanitarni tretman koji se koristi u urbanim sredinama, takođe radi se o ekološki najprihvatljivijem tretmanu u urbanoj sredini. Unapredićemo hirurgiju drveća istrugivanjem truleži, a ta mesta ćemo popunjavati specijalnim plombama kako bi srečili dalji razvoj truleži. A nastavićemo i sa folijarnom prihranom drveća, koju smo počeli da primenjujemo prošle godine, koja obezbeđuje nedostajuće minerale drveću koje raste u urbanim uslovima“, kaže pomoćnica direktora Gradskog zelenila Danijela Andrić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari