U organizaciji Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupštine opštine Kučevo, dodelom priznanja završen je 20. Festival televizijskog etnološkog filma pod nazivom FESTAF. U konkurenciji 34 domaćih i stranih ostvarenja Gran prix Festivala „Zlatni pastir“ osvojio je film „Da se vrati“, reditelja Živomira Mihajlovića, u produkciji „Šumadija film“ iz Velike Plane.


Ocenjujući kreativne, stručne i etnološke autentične vrednosti, kako je rekao Radoslav Zelenović, predsednik ocenjivačke komisije ovogodišnjeg 20-og FESTEF-a, ove godine postignut je visok nivo u produkciji televizijskog etnološkog filma,a njihov veliki broj ukazuje na važnost koji ovoj vrsti filmova pridaju redakcije televizijskih centara i produkcijske grupe.

– Neće nam generacije oprostiti zato što smo zaboravili da neki običaji uz neku važnu i značajnu stvar ne snimimo. Film nije samo filmska traka, film nije samo istorijsli dokument i istorijski izvor, već je nešto što ne treba nikkav čarobni štapić da neku ličnost ili događaj posle sto godina ponovo oživi – naglasio je Zelenović.

Gran pri Festivala „Zlatni pastir“ za najbolji film po oceni tročlanog žirija u koji su pored Radoslava Zelenovića bili Đorđe Kadijević i Slobodan Naumović, dodeljen je filmu „Da se vrati“ reditelja Živomira Miahajlovića u proizvodnji Šumadija Filma iz Velike Plane. Film je snimljen u nekom selu u Homolju, a govori o devojkama koje odlaze kod vračare u nadi da im putem magije vrati odbegle momke.

– Stvoriti jedan film,treba puno razmišljanja,puno rada i truda. Prokrstario sam Srbiju i snimio sam puno toga. Kada god sam dolazio na FESTEF u Kučevo,krišom sam gledao ove zlatne i srebrne pastire i maštao da jedan bude moj. Imam već jednog u kolekciji,srebrnog, a zlatni je došao u moje ruke večeras i mnogo sam srećan – rekao je Živomir Mihajlović.

„Srebrni pastir“ za etnološki zapis dodeljen je filmu „Pozdrav iz Vijene“ autora Novice Savića u proizvodnji RTS-Studija u Požarevcu. Ovo je priča o srpskim „gastarbajterima“ na radu u Beču, njihovim razlozima za odlazak iz domovine i danima koje provode u tuđini.

„Srebrni pastir“ za najbolju režiju dodeljen je Slobodanu Simojloviću, za film „Čuvari Hristovog groba“, u proizvodnji Radio televizije Srbije, muzička redakcija.

Za najbolji scenario „Srebrnog pastira“ dobio je Kamenko Katić, za scenario u filmu „Rusalje padaju u zaborav“. Šta se dešava sa našim običajima? Neki su davno nestali,a ima i onih koji se vraćaju. Za svagda nestaje i čuvena Dubočka rusalja.

„Srebrni pastir“ za najbolju kameru u filmu „Tako se tkao život“, u proizvodnji Radio televizije Vojvodine dodenjen je Jozefu Mađaru, i Dobrivoju i Dobrili Pantelić za film „Svekrvino nasleđe“.

Nagrada „Srebrni pastir“ i Povelja Sedrik Delijer(„Cedric Dallier“) za najbolji profesionalni inostrani film dodeljena je Vladimiru Popoviću za film „Život, priključenje i održivi razvoj jednog kokota“ u proizvodnji Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore. Nagrada „Srebrni pastir“ dodeljena je i za najbolji inostrani amateriski film „Kmečko gostuvaje v Gorišnici“, autora Tinčeka Ivanušia iz Ptuja u Sloveniji. Organizatori su dodelili i dva specijalna priznanja, za temeljan i provokativan način tretiranja elemenata tradicije u savremenosti, programu za kulturu Hrvatske televizije kao i za kreativan pristup tradicijske kulture „Muzeju Slavonije“ iz Osijeka za produkciju filma „Mišina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari