Izbori za Evropski parlament biće održani u zemljama članicama Evropske unije od 22. do 25. maja. Po svemu sudeći ovo će biti najinteresantniji izbori do sada, a u prilog tome ide i činjenica da je grčka opoziciona, radikalno-levičarska stranka Siriza dobila najviše glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju u Grčkoj.

Takođe, ankete pokazuju i porast podrške za neonacističku Zlatnu zoru u nekim grčkim oblastima.

Siriza će vlast u Atini i okolnog regiona Atika preuzeti od vladajuće koalicije konzervativne Nove demokratije i njenog socijalističkog partnera PASOK. Konzervativna vlada premijera Andonisa Samarasa na vlast je došla 2012. kako bi izvukla Grčku iz krize. Ali, mere štednje koje je Grčkoj zadala „trojka“, a koje Samaras sprovodi, dovele su do nezaposlenosti i vrtoglavog pada kupovne moći od 40 odsto, ukazuje EUobserver.

Statistike pokazuju da je više Grka trenutno bez posla nego što ih je bilo prošle godine. Oko tri miliona glasača od ukupno 10 miliona stanovništva Grčke živi u Atini i regionu Atika. Vol strit žurnal izveštava da prvi put u gotovo 40 godina Nova demokratija neće biti u drugom krugu u Atini. „Ovo je kazneno glasanje i odražava unutrašnje podele unutar vladajuće koalicije“, izjavio je za Rojters šef Kapa istraživanja Konstantinos Rucunis. Kako je dodao, sledeće nedelje će se videti da li ovo glasanje ima dublji politički značaj.

List Gardijan navodi da bi kandidat za gradonačelnika Atine iz redova neonacističke Zlatne zore mogao da osvoji treće mesto sa 15,5 odsto glasova. Uprkos tome što je pod istragom zbog kriminalnih radnji, Zlatna zora privlači birače, jer dopire do onih koji su najviše pogođeni krizom. Dakle, grčki glasači sledećeg vikenda glasaju za drugi krug lokalnih izbora, kao i za one koje žele da ih zastupaju u Evropskom parlamentu.

U Velikoj Britaniji pojavila se nova proevropska stranka „Četiri slobode“, koja se nada da bi mogla da osvoji mesto u EP. Ime je inspirisano slobodama kretanja, robe, usluga i kapitala u EU. Za razliku od vodećih britanskih partija, ova stranka će se kandidovati samo u jednoj od 12 regionalnih izbornih jedinica – bori se za osam mesta u regionu Londona, ističe EUobserver.

NoelEn O Salivan, drugi kandidat stranke, objašnjava da su građani Londona manje evroskeptični od ostatka zemlje. Šest kandidata „Četiri slobode“ su Britanci, jedan je Irac, a jedan Francuz. Svi imaju međunarodnu pozadinu u biznisu i politici. Na primer, prvi kandidat Dirk Hejzel je biznismen i bivši predsednik londonskih konzervativaca.

Dosad se izborna kampanja u Britaniji isključivo vrtela o UKIP-a, piše EUobserver, koji je po anketama malo ispred Laburista. Konzervativna partija je treća, a Liberalne demokrate se sa Zelenima bore za četvrto mesto. „Četiri slobode“ će teško ostaviti dobar utisak, jer istorijski gledano, nijedna stranka u Britaniji nije osvojila mesto u EP bez puno novca i brojnih aktivista. Potrebno je da dobiju deset odsto glasova za jedno mesto u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari