Greben Koma iznad Majdanpeka neće biti srušen 1Foto: Inicijativa za očuvanje grebena Koma

Greben Кoma neće se dalje smanjivati, makar sa strane iznad Majdanpeka, prema gradu, rečeno je juče na sastanku predstavnika Inicijative za očuvanje grebena Koma i direktora Rudnika bakra Majdanpek Jian Heyuana.Osim verbalne, a u iščekivanju pismene potvrde od majdanpečkog ogranka Ziđina, predstavnici Inicijative kao znak dobre volje protest, planiran za ponedeljak, odlažu za nedelju dana

Prošlog četvrtka, pred direkcijom majdanpečkog rudnika, oko 300 Majdanpečana tražilo je odgovore od nadležnih da li se ruši greben koji je prirodna zaštita grada od površinskog kopa rudnika.
Pre protesnog okupljanja i majdanpečkom ogranku Ziđina i Ministarstvima rudarstva i energetike i zaštite životne sredine uputili su zahtev za informacije od javnog značaja postavljajući isto pitanje.
Zvaničan odgovor još nisu dobili ali je direktor Rudnika u Majdnapeku Jian Heyuan prihvatio zahtev za sastanak sa predstavnicima Inicijative.
-.Izrazili smo zabrinutost zbog radova na grebenu Кoma, naglasili smo da bez tog brda nama više nema normalnog života i zatražili odgovor na pitanje: koji su planovi Rudnika sa našim brdom – kaže za Danas Dejan Zlatić koji je zajedno sa Draganom Vasiljevićem i Radetom Stojkovićem predstavljao Inicijativu.

Greben Koma iznad Majdanpeka neće biti srušen 2
Foto: Rade Stojković

U razgovoru koji je vođen saznali su da radova na grebenu na strani prema gradu više neće biti i to im je dokumentovano geo-kartama i planovima koje im je predočio direktor Rudnika sa saradnicima.
Izvesnih radova biće na delu Starice koji se naslanja na desnu stranu grebena Кoma, jer sadašnje stanje predstavlja opasnost i za radnike rudnika i za grad, jer može da se obruši.
Rečeno im je da je u planu i obnova postojećeg zaštitnog kanala koji se već nalazi na brdu, kao i izgradnja još dva.
Obrazloženje je, iako će to značiti seču još dva pojasa šume, da je to neophodno da bi se zgrade u podnožju zaštitile od eventualnih odrona.
-Iskoristili smo priliku i pitali direktora rudnika da li je tačno da će grad biti izmešten i da li je tačno da će se rudnik širiti do naše crkve, a on je rekao da to nije tačno, da je neistina – rekli su nam predstavnici Inicijative koji su učestvovali u razgovoru.
Ističu i da su tokom sastanka više puta insistirali da dobiju i pismene garancije i obećano im je da će se dogoditi narednih dana.
U znak dobre volje i dobrih namera, kako kažu, odlučili su da protest koji su planirali za ponedeljak, odlože za sedam dana.
– Na taj način pružićemo direktoru Rudnika u Majdanpeku nešto više vremena da nam pruži pismene garancije koje očekujemo od njegove kompanije – kažu aktivisti Inicijative ističući: Mi od našeg brda ne odustajemo. Samo čekamo pismene garancije da ga neće dalje dirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari