Tri slučaja groznice Zapadnog Nila u EU, u Srbiji je još nema: Batut preporučio mere zaštite 1Foto: Radmila Marković/Danas

Tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji registrovana su u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice. U Srbiji još nema registrovanih potvrđenih slučajeva ovog sezonskog oboljenja koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, u sezoni nadzora 2023, do 19. jula po jedan slučaj groznice Zapodnog Nila prijavljen je u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj.

„Na teritoriji Srbije do 22. jula nisu registrovani potvrđeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji“, preciziraju iz Instituta Batut.

Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

„Sasvim je moguće da se zarazimo, ali sreća je što kod većine ljudi prođe asimptomatski. Najčešću težu kliničku sliku imaju osobe starijeg životnog doba i procenti su izuzetno niski“, naveo je nedavno za Danas  prof. dr Žarko Ranković, profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Statistika kaže da oko 80 odsto nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod 20 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Samo kod pojedinih osoba (<1%) dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, Institut Batut je još jednom izdao preporučene mere lične zaštite od uboda komaraca kojih se treba pridržavati.

„Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom. Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću“, navode iz Batuta.

Treba izbegavati boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru. Savetuje se boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, a izbegavati područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

„Jedna od mera je smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu”, poručuju iz Instituta Batut.

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije, a u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, savetuju da se odmah treba javiti izabranom lekaru.

Za deset godina u Srbiji zabeleženo 1.296 slučajeva

Od 2012. do 2022. godine, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.296 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 126 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. U 2020. godini prijavljeno je 23 sumnji na obolevanje od groznice Zapadnog Nila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari