Grubački: Sramno odbijanje tribine Novog optimizma u Zrenjaninu 1Foto: M. Pudar

Kulturni centar Zrenjanina bez pardona je odbio zathev Branislava Grubačkog Gute za održavanjem tribine, saopštio je Pokret Novi optimizam i upozorio da je ovakav odnos prema debatama na aktulene društvene probleme postao praksa, kao i da su pre dva meseca izbačeni iz sale hotela Vojvodina u Novom Sadu jer su bili previše kritični za ukus vasti.

Ipak, da nekadašnji republički i pokrajinski poslanik, član odbora za informisanje Skupštine Srbije i kulturni pregalac, dobitnik nagrade za kulturu Vojvodine, nagrade grada Zrenjanina i udruženja privrednika ne može u rodnom gradu da dobije prostor zvuči najblaže rečeno zabrinjavajuće. Grubački, čiji smo susret i objašnjavanje sa direktorom Kulturnog centra zabeležili tokom jučerašnjeg dana, kaže da ne pristaje na tako nešto.

-Rečeno mi je da ne postoji mogućnost, da su u toku radovi, postavljene skele, da se dele novogodišnji paketići za decu tokom decembra i održavaju unapred zakazani koncerti. Jel to samo za mene važi – pitao je Grubački, dok je direktor Goran Marinković objašnjavao da je do sada mogao da iznajmi prostor, ali da je, eto, sada gužva i rezervisani su termini.

Na izneta objašnjenja Grubački je odgovorio da ne prihvata nesuvisla objašnjenja, da su prethodnih pet godina legitimno zakupljivali prostor za javne događaje i da su sada doživeli da im se zahtev odbija, bez ponude bilo kog drugog termina.

-U jednom gradu koji je treći po veličini u Vojvodini a sedmi u Srbiji, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio renomirani industrijski centar, za nas kao organizaciju koja je u njemu nastala je neophodno, bez obzira što smo se izbacivanjem preselili u Beograd, da se njemu vraćamo i da mu ne okrećemo leđa. Zato ne prihvatam da mi neko određuje meru, meni i Zrenjanincima, da nam kaže da nismo poželji. Diskriminaciju ne prihvatam, borac sam protiv diskriminacije svake vrste, ovo je jedna društvena i polititčka diskirminacija koja je naprihvatljiva. Ako ja to doživljavam, šta onda može da očekuje čovek koji se ne bavi javnim poslovima, šta njega ćeka u ovakvoj Srbiji – poručuje Branislav Grubački.

On je podsetio da je prethodnih godina Pokret Novi optimizam organizovao tribine o svi važnim temama za Zrenjanin, a da je on sam, svojim dleovanjem, trideset godina stvarao kulturni sadržaj u ovom gradu i da je namanje što očekuje da ga ostave na miru.

-Bavili smo se promenom naziva grada, dolaskom investitora, pa i nemačke firme Tenis i ozduzimanja državne zemlje ratarima, na kraju dolaskom ovog već ozloglašenog Linglonga. Sada želimo da govorimo o ljudskim i radnim pravima, i govorićemo na ulici, neće nas zaustaviti – rekao je Grubački.

Kako je objasnio, Pokret Novi optimizam održaće protestni skup i tribinu u Zrenjaninu u subotu, 4. decembra, na platou ispre Kulturnog centra u 12 časova. Na protest su pozvani svi građani Srbije, svi politički akteri, svi intelektualci, aktivisti, organizacije i udruženja građana koji se protive ukidanju prava na slobodnu reč i koji neće podržavati ni tolerisati kršenje ljudskih prava, gušenje i ućutkivanje medija i organizacija civilnog društva, uskraćivanje slobode političkog okupljanja i govora. Svoje učešće do sada su potvrdili Marinika Tepić, Stranka slobode i pravde, Dragana Rakić iz DS, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke, Dušan Kokot, Građanski preokret, Senka Jankov, Novi optimizam i Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari