– Makedonski premijer Nikola Gruevski sigurno će u petak podneti ostavku, a Makedonija će u subotu imati novog mandatara, rečeno je Danasu u izvorima bliskim kabinetu makedonskog premijera.

Na mesto mandatara prelazne vlade VMRO-DPMNE će predložiti jednog od svojih starijih članova, rečeno je Danasu. Da nema nikakve sumnje da će ostavke biti svedoči i činjenica da su svi funkcioneri vladajuće koalicije zamoljeni da do daljeg ne napuštaju zemlju.

Istovremeno, svoju jučerašnju jednodnevnu posetu Skoplju evropska trojka je okončala porukom da očekuje da će dogovor četiri ključne makedonske političke stranke iz Pržina biti „ostvaren u svim njegovim tačkama“. To bi, prema slovu tog dogovora, trebalo da znači da će Gruevski u petak podneti ostavku na svoju funkciju, da će Makedoniju preuzeti privremena vlada na čelu sa premijerom koga će predložiti trenutno vladajuća VMRO-DPMNE i da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 24. aprila.

U izjavi za Danas izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju, slovenački političar Ivo Vajgl je rekao da tokom razgovora u Skoplju nije bilo reči o datumu održavanja izbora iako je prethodnih dana najavljivano da će lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev tražiti da ti izbori budu odloženi za jun ili čak septembar. „Mi smo došli sa porukom da u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu očekujemo da će pržinski dogovor biti ostvaren u svim njegovim tačkama koje impliciraju i datum izbora.“ Na pitanje da li je Zaev to pitanje pokretao, Vajgl je rekao da to moramo pitati gospodina Zaeva.

Na pitanje, ukoliko bi izbori bili odloženi, da li bi Gruevski i dalje imao obavezu da 15. januara podnese ostavku ili ne, Vajgl je rekao: „Ja ne želim da govorim o hipotetičkim stvarima. Za sada smo na tome da dogovor iz Pržina treba da bude ispoštovan i ja verujem da će biti.“ Na pitanje da li to znači da će Gruevski u petak podneti ostavku, Vajgl je rekao: „To morate pitati njega.“

Dakle, odluka o eventualnom odlaganju izbora teško da će biti doneta do petka, kada u Skoplje stiže i evropski komesar za proširenje Johanes Han, pa će nastati zanimljiv zaplet ako Gruevski podnese ostavku, a izbori naknadno budu odloženi zbog sporova oko tačnosti izbornih spiskova ili nezavisnosti medija. Nije bez značaja podsetiti da poslednje krajem novembra objavljene ankete Američkog republikanskog instituta (IRI) pokazuju da VMRO-DPMNE ima podršku 24 odsto birača, SDSM 12 odsto, DUI šest odsto, a DPA dva odsto. Gruevskog podržava 18 odsto anketiranih, a Zaeva pet odsto. Ipak, 52 odsto anketiranih misli da Gruevskom ne treba dati novi premijerski mandat, a 35 odsto misli da on novi mandat zaslužuje.

Makedonski premijer je inače završio svoju posetu Vašingtonu i američka ambasada u Skoplju je saopštila da je do te posete došlo na njegov zahtev. Opozicioni makedonski mediji tvrde da je sastanak Gruevskog sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom ugovorila lobistička agencija „New partners“, koju je VMRO-DPMNE navodno angažovao od 1. decembra prošle godine da promoviše Makedoniju i premijera Nikolu Gruevskog. Usluge agencije plaća VMRO-DPMNE i oni, kako prenosi portal libertas.mk, iznose 54.000 dolara mesečno. U saopštenju koje je objavila američka strana nema nikakvih senzacionalnih detalja, uglavnom uopštena podrška realizaciji u celosti dogovora iz Pržina i verodostojnim izborima kao i podrška NATO i EU integracijama Makedonije.

Komentatori ne sumnjaju da je u okviru podrške evropskom putu Makedonije u Vašingtonu bilo reči i o njenom imenu, ali spekulacije o tome da će Gruevski u Vašingtonu u okviru operacije „spasavanja svoje kože“ napraviti radikalan, ali vešt zaokret u svojoj „patriotskoj“ politici zvanično nisu potvrđene. A preterano bi bilo i očekivati da sagovornici sa njima izađu u javnost. Te spekulacije su išle tako daleko da se računalo s tim da Gruevski dogovori kompromisno ime (s Grčkom), a da realizaciju tog dogovora prepusti privremenom premijeru, što bi njegovu ionako stabilnu poziciju u vlastitoj stranci i na predstojećim izborima samo ojačalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari