Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama”: TV Pink na opasan način izveštavala o slučaju nasilja majke u Grockoj 1Foto: Radmila Marković/Danas

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” upozorila je danas na opasan i štetan način na koji je TV Pink jutros izveštavala o slučaju nasilja majke prema trogodišnjoj ćerki u Grockoj.

„U emitovanom sadržaju, ima elemenata iznošenja ličnih i porodičnih prilika koje su irelevantne za slučaj. Pred kamerama su se našli otac i baba devojčice, koja je snimala majku dok tuče dete i nije reagovala na nasilje, a dobila je priliku da u medijima, umesto na sudu, iznosi, praktično, svoje ‘svedočenje’#, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je time TV Pink ugrozila krivični postupak, jer je u programu uzela iskaze ljudi koji su potencijalni svedoci u ovom slučaju i koji sada mogu da odbiju da svedoče i da otežaju rad tužilaštva, jer televizijski prilog ne može da bude zamena za iskaz svedoka.

Grupa “Novinarke protiv nasilja” podseća da sudije i tužioci često ponavljaju da je ovakav vid medijskog izveštavanja najčešći razlog zašto ovakvi slučajevi ne dobijaju svoj sudski epilog, odnosno ne rezultiraju osuđivanjem učinilaca krivičnih dela.

Ovakvim izveštavanjem krše se međunarodni i domaći propisi kojima se štite maloletne žrtve, kao što su Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, Istanbulska konvencija, Konvencija o pravima deteta i pojedine odredbe Zakonika o krivičnom postupku, navodi se u saopštenju.

“Novinarke protiv nasilja” podsećaju da ovakvo izveštavanje nanosi nemerljivu štetu pravnoj zaštiti i dobrobiti deteta, te da nikako ne može da doprinese interesu javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari