Grupa organizacija civilnog društva traži reakcije zbog torture nad mladima iz LGBTI+ zajednice 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Grupa organizacija civilnog društva pozvala je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Zaštitnika građana da u što kraćem roku informišu javnost o preduzetim radnjama i rezultatima svojih postupaka i istraga slučaja torture koju su, prema tvrdnjama organizacije „Da se zna“, u noći 14. februara 2024. godine izvršili policijski službenici prilikom pretresa stana u kojem žive mladić i devojka pripadnici LGBTI+ populacije.

„Istovremeno pozivamo MUP Srbije da neodložno suspenduje policijske službenike osumnjičene za torturu do okončanja istrage navoda o torturi motivisanoj mržnjom zbog seksualne orijentacije dvoje građana. U slučajevima koji se odnose na teška kršenja ljudskih prava, naročito onih koje izvrše državni službenici i institucije, javnost ne može biti zadovoljena samo informacijama da je ‘formiran predmet’ i ‘pokrenut postupak’, već i informacijama koje će pokazati da su institucije ozbiljno, temeljno i neodložno pristupile utvrđivanju svih činjenica i rasvetljavanju slučajeva“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da su poslednjih godina pripadnici LGBTI+ populacije, Romi, kao i mnogi učesnici građanskih protesta u Srbiji, naročito mladi, bili žrtve policijske torture u više navrata.

„Nepravovremenim i netemeljnim reagovanjem ili čak relativizovanjem i opravdavanjem ovih dela, nadležne institucije stvorile su klimu sistemske nekažnjivosti službenika za dela torture i zlostavljanja, o čemu najbolje govori podatak da godinama unazad nijedan službenik u Srbiji nije osuđen i otpušten zbog izvršenja torture i drugih oblika zlostavljanja“, navedeno je u saopštenju koje je potpisalo 20 organizacija, među kojima je Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, YUCOM, Helsinški komitet za ljudska prava i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari