Jedan od najmlađih duvačkih orkestara u jugozapadnoj Srbiji, osnovan je pre tri meseca i zove se „Limski biseri“. Najmlađi član ima samo osam, a najstariji 13 godina. Za samo tri meseca većsu prevazišli početne korake i krenuli da javno nastupaju.

– Vatreno krštenje bilo je za doček Nove godine 31. decembra. Nastupili smo prvo u Novoj Varoši, a zatim smo svirali za naše sugrađane koji su najluđu i najveseliju noćodlučili da provedu na otvorenom na prostoru između osnovnih i srednjih škola u Novom Priboju, sa ponosom priča idejni tvorac „Limskih bisera“ Radomir Raco Krdžavac. On već 40 godina svira trubu, ima svoj orkestar „Bistrica“ i ističe da je bilo vreme da se pripreme novi kvalitetni svirači.

– Nekako spontano smo odlučili da osnujemo ovaj orkestar. Ilija, Radenko, Nikola, Mihajlo, Stevica, Petar i dva Đorđa su članovi orkestra. Ova deca su jako talentovana i disciplinovana. Svakodnevno vežbamo po dva sata. Ono što je najvažnije, svi su odlični učenici, dobri su sportisti, a imamo i jednog manekena. Niko ko nije dobar đak ne može da bude član orkestra. Prvo škola pa sviranje. Ali ako se hoće sve se može. Sve moje kolege su oduševljene ovom decom, mnogi žele i da pomognu da nabavimo nove instrumente. Posebnu zahvalnost dugujemo duvačkom orkestru Dejana Petrovićiz Užica koji je poklonio nov bubanj, priča Krdžavac.

Dok „čika Raco“, kako ga od milja zovu budući naslednici, priča, najmlađi trubači vredno vežbaju. Sa velikom pažnjom slušaju svaku sugestiju i sa ozbiljnošću koja prevazilazi njihove godine, kreću iz početka. Nema falširanja, sve mora da bude onako kako kaže čika Raco, kažu u glas ovi talentovani mladi muzičari. Njih osam imaju jedan cilj – Guču. I ne samo da učestvuju, većda osvoje i zlatnu trubu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari