Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenti poverljivi 1Foto: Pixabay/qimono

Na drugoj pripremnoj konferenciji za suđenje u slučaju bivših čelnika Udruženja ratnih veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, razgovaralo se o paketima dokumenata koji su prošle godine dostavljeni tom druženju.

Kako javlja Ljajmi, a prenosi kosovo-online, iz Specijalizovanog tužilaštva su naveli da su ti paketi poverljivi, dok je odbrana Gucatija i Haradinaja rekla da njih dvojica nisu upoznati sa prirodom tih dokumenata.

Iz tužilaštva poručuju da je sve bilo navedeno da je u paketima zaštićeni materijal, i ukazuju da se prigovori Gucatijeve odbrane odnose na klasifikaciju podnetih dokumenata i njihovu autentičnost, te će tužilaštvo na suđenju izvesti dokaze koji će dokazati da su dostavljeni materijali klasifikovani kao poverljivi.

Advokat Hisnija Gucatija, Đonatan Elistan Ris kaže da Specijalizovano tužilaštvo nije verifikovalo zaštićeni poverljivi status dokumenata, dok je advokat Nasima Haradinaja, Tobi Kadman, podržao je Gucatijevu odbranu.

“Sudsko veće će morati da pogleda sve te video zapise, sve konferencije za štampu i sve komentare u medijima, te ih staviti u kontekst. Sudskom veću nije dovoljno da detaljno pogleda materijal samo iz transkripata, već ih mora pogledati u jednom kontekstu pre donošenja odluka”, rekao je Kadman.

Podsetimo, Gucati i Haradnija se terete ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Njih dvojica su u javnost izneli hiljade stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka i time ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari