Gužva u narodnoj kuhinji 1Na "kazanu" više od 850 građana: U Narodnoj kuhinji u Požarevcu

Na teritoriji Braničevskog upravnog okruga siromaštvom kao posledicom nezaposlenosti su najugroženiji mladi ljudi, od kojih je polovina ženskog pola.

Inače, nemaština je, u najvećem broju slučajeva, posledica nezaposlenosti, slabo plaćenih poslova i niskih penzija. Broj nezaposlenih u Srbiji je među najvećima u Evropi, pa onda ne čudi da je i procenat siromaštva u samom vrhu.

Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja u Požarevcu za ovu godinu, ukupan broj nezaposlenih je 3.411. Najveći broj nezaposlenih je među mladima, a najugroženiji je uzrast od 25 do 29 godina, 463 registrovanih, od čega više od polovine čini ženska populacija. Četvrtina građana Srbije živi na granici siromaštva. Najugroženiji su osobe sa invaliditetom, stariji, žene koje su znatno manje plaćene od muškaraca, a čak oko 100 hiljada dece nema šta ni da jede.

Crveni krst Požarevac, šest dana u nedelji, priprema i distribuira 850 obroka korisnicima Narodne kuhinje u Požarevcu i Kostolcu. Pored starih i samaca, postoji i veliki broj porodica sa decom koji pomoć pronalaze u Narodnoj kuhinji. Kako je izjavio Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta u Požarevcu, u odnosu na stanje od pre tri godine evidentan je porast u broju korisnika.

Inače, Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji upozorila je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva, dok trećina građana smatra da teško živi. Evropska mreža protiv siromaštva poziva Vladu Srbije da smanjenje siromaštva postavi kao prioritetni cilj i da hitno unapredi politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje građana. Podaci o stopi rizika od siromaštva u Srbiji dobijeni su istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, na osnovu ankete o prihodima i životnom standardu.

 

Niski statistički pragovi siromaštva

Rizik od siromaštva najveći je među domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8 odsto, kao i među samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece – 35,4 odsto. Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina, prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000 dinara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari