GZZJZ predložio Sekretarijatu za životnu sredinu 90 mera za bolji vazduh u prestonici 1Foto: Bojan Cvejić

Gradski zavod za javno zdravlje dostavio je Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Nacrt Plana kvaliteta vazduha za Beograd za narednu deceniju, sa ukupno 90 predloženih mera, saopštila je danas gradska uprava i pozvala javnost da do 30. januara pregleda taj dokument i dostavi eventualne primedbe.

Među merama koje su predložene Nacrtom plana kvaliteta vazduha navedena je izgradnja putne, biciklističke, kao i gasne i toplovodne infrastukture, uključujući tu i izgradnju toplovoda Vinča – Konjarnik i toplodalekovoda Obrenovac – Beograd, kao i „pošumljavanje“ glavnog grada kao posebnu meru.

Kada je reč o Gradskom saobraćajnom preduzeću, kao mera u okviru Plana za kvalitet vazduha predviđen je prelazak sa vozila sa dizel motorom na električne i autobuse opremljene motorima sa pogonom na komprinovani prirodni gas, zatim na trolejbuse sa autonomijom i „visokokapacitivnim tramvajima“.

„U obzir treba uzeti i nabavku novih vozova za linije BG-voza“, navedeno je u Planu.

Među merama u okviru Plana nalazi se i „Izgradnja metroa“.

„Izgradnjom metroa prema usvojenim generalnim planovima dodatno bi se smanjile emisije zagađujućih materija u vazduh i olakšao transport putnika kroz centar grada, ali i stvorila brza veza centra Beograda sa širom teritorijom grada i prigradskim naseljima“, navedeno je u obrazloženju te mere.

Autori Plana navode i da će, radi ostvarenja ciljeva poboljšanja kvaliteta vazduha u Beogradu, biti neophodno pooštravanje kriterijuma za uvoz i prvu registraciju polovnih automobila, i to najmanje na standard euro 5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari