Hapšenje kao kompenzacija za Karićevu i Dinkićevu slobodu 1Dragoslav Krdžić

Podržavam MUP Srbije u suzbijanju svih kriminalnih radnji… bilo da se radi o profesorima, lekarima, policajcima, a bogami, i o vama političarima.

Ono što mi smeta kao čoveku to je način hapšenja policajaca. Da li je trebalo da dođe u Čačak autobus i još deset džipova žandarmerije kako bi se na spektakularan način izvršilo hapšenje saobraćajnih policajaca? Zbog čega – pita se u otvorenom pismu objavljenom na portalu Morava info Dragoslav Krdžić, bivši načelnik saobraćajne policije u Čačku.

U otvorenom pismu upu}enom ministru policije Nebojši Stefanoviću, a povodom nedavne akcije u kojoj je uhapšeno 33 saobraćajaca zaposlenih u Policijskoj upravi Čačak, Krdžić navodi da svi koji su činili krivična dela treba da odgovaraju. Međutim, on dodaje da postupak treba sprovesti na civilizovan način kao sa svim drugim učiniocima krivičnih dela shodno ZKP-u, napominjući da ta poznata koreografija sa žandarmerijom koja je opkolila stanicu saobraćajne policije, gde sa puškama na gotovs šetaju uperenim na okolne stambene zgrade izgleda tužno, jadno i nadasve smešno.

„Da li se na ovaj način udvarate građanima određene sociološke strukture kojima će to biti zanimljivo i koji će pomisliti da država funkcioniše na najbolji mogući način? Ne, gospodine ministre! Ako je tačno da su činili krivična dela oni koji treba da se bore protiv toga onda to govori mnogo više o stanju u ovoj državi. Šta li tek rade pojedini ministri u Vladi? Da li vi treba u tom slučaju da budete na toj funkciji gde ste i sada, a da ne govorim o njihovim starešinama u Čačku“, navodi Krdžić.

Imajući u vidu da je akcija policije sprovedena samo u Čačku, bivši načelnik se pita da li je ova pojava prisutna samo u ovom gradu.

„Podmićivanje policije od strane vozača je stara priča koja će uvek bitni prisutna i protiv koje se treba boriti, ali ne na ovaj način da se uništi jedna stanica saobraćajne policije i da se anatemišu saobraćajci iz jednog grada, već se protiv toga treba boriti sistemski u državi, a ne pojedinačno u odabranom gradu. Zašto ste ministre ćutali od 25. maja 2016. godine, kada je okončana akcija na praćenju i snimanju saobraćajnih policajaca u Čačku, pa sve do 27. decembra i mudro ste držali sve podatke u tajnosti, a tek sada krećete pompezno sa hapšenjem? Da li je to kompenzacija za Dinkića i Karića“, stoji u pismu.

On se osvrnuo na opremu sa kojom rade policajci, navodeći da „nose uniformu lošiju od onih koji rade u obezbeđenju fabričkih krugova i diskoteka“.

„Razmislite, ministre, šta radite. Ovo nije borba protiv kriminala, ovo je marketinški potez za određenu socijalnu strukturu građana koji veruju ‘više vašem dnevniku’ nego samom sebi. Ne gledam često dnevnik, pa ne znam da li će možda uskoro novi izbori. Ja sam mislio da je borba protiv kriminala kada je uhapšen Dinkić, ali sada vidim da se ja slabo razumem u policijski posao, ali bojim se da vi o tome ne znate ama baš ništa i pitam se kako ste mogli i po drugi put da budete ministar kada ste za taj posao zaista nekompetentni“, navodi Krdžić.

Na njegovo pismo odgovorila je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković. Ona je u saopštenju navela da su rezultati rada dok je Krdžić bio na čelu saobraćajne policije u Čačku bili poražavajući.

„Treba li da vas podsetim da je u vreme vaćeg službovanja godišnje u proseku bilo više od 1.400 saobraćajnih nesreća. Nakon vašeg udaljenja iz službe taj broj je prepolovljen. Da li je to ta prevencija o kojoj govorite“, navodi se u saopštenju Biljane Popović Ivković.

Ona je istakla da Krdžić svojim pismom nije branio policijske službenike, već pokušavao da abolira sopstvenu sramotu.

„Ipak, ne priliči policijskom službeniku da staje u odbranu policajca koji čini koruptivno delo. Vi zapravo inspirišete svoje kolege i šaljete poruku da je dozvoljeno i kraduckati i krasti?“, stoji u saopštenju.

Ona je podsetila da je u toku 2016. godine Sektor unutrašnje kontrole realizovao četiri akcije (ne računajući akciju u Čačku) u kojima je uhapšeno ukupno 39 saobraćajnih policijskih službenika među kojima su jedan zamenik načelnika, pomoćnik komandira, kao i jedan građanin. Akcijom su, kako je navela, bile obuhvaćene PU u Beogradu, Jagodini, Kraljevu, kao i Subotici.

„Ibarska magistrala prepoznata je kao problematičan putni pravac, a saobrašajni policajci na toj deonici kao lica koja nevršenjem službene dužnosti generišu problem, jer ne sankcionišu učinioce saobraćajnih prekršaja“, navodi se u odgovoru i dodaje da nije ministar taj koji odre|uje hapšenje, već postupajući tužilac na osnovu dokaza koje poseduje.

Todorović: Podrška borbi protiv korupcije

– Današnja akcija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u našem gradu Čačku, a tokom koje je privedeno više pripadnika saobraćajne policije pokazuje koliko je Vlada Srbije, a koju vodi premijer Aleksandar Vučić, posvećena borbi protiv korupcije u svim segmentima sistema i celog društva. U tome ima i podršku svih nas koji težimo tome da Srbija bude bolja i ure|enija“, napisao je na svom zvaničnom fejsbuk profilu gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari