Haradinaj predložio donošenje „Zakona o dobrovoljnom fondu za Vojsku Kosova“ 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Lider AAK, ujedno i bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, predložio je stvaranje fonda koji bi bio posvećen isključivo jačanju vojske Kosova.

Haradinaj je rekao da kontinuirano jačanje kosovske vojske treba da bude trajan cilj. Prema njegovim rečima, sadašnji budžet od 100 miliona evra nije dovoljan da bi Kosovo imalo vojsku sposobnu da se brani od potencijalnih agresora, prenosi Kossev.

Prema Haradinajevim rečima, ovom fondu će prethoditi izglasavanje zakona u Skupštini Kosova kojim bi se ozakonilo stvaranje ovog fonda. Haradinaj je rekao da će ovaj fond omogućiti donacije svih Albanaca gde god da se nalaze, u svojim etničkim zemljama ili u dijaspori.

„Moramo povećati svoju odbrambenu snagu. 100 miliona godišnje nije dovoljno za jaku vojsku, koja nas štiti i čini jednakim sa drugima“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da sa postojećim budžetom Kosovo decenijama zaostaje za onima koji ga ugrožavaju. Između ostalog, predložio je da Kosovo i Albanija postignu sporazum ili pakt o uzajamnoj vojnoj zaštiti.

„Skupština Kosova treba da donese zakon o fondu za pomoć vojsci Kosova. Za donacije Albanaca svuda, na njihovim etničkim teritorijama ili u dijaspori, za vojsku Kosova. Dakle zakon koji je transparentan i koji omogućava Ministarstvu odbrane da svake godine povećava budžet za Vojsku, dakle da povećava vojnu opremu“, dodao je on.

Kako se navodi u saopštenju AAK-a, Haradinaj je dodao da je sa postojećim kapacitetima kosovske vojske nemoguće biti jednak sa onima koji narušavaju suverenitet zemlje.

„Da bismo mogli da izjednačimo Kosovo sa našim jučerašnjim agresorom, da postignemo stanje vojne moći, Vojsci Kosova je potreban budžet od 10 milijardi evra. 100 miliona evra godišnje nije dovoljno ni za održavanje postojećeg stanja, niti za povećanje vojnog kapaciteta na nivo koji je potreban. Kažem ovo jer Kosovo tada više ne treba da brine za sopstvenu bezbednost. Bezbednost kada ti je drugi daje nije tvoja. Večno smo zahvalni Americi i NATO-u na pomoći koju su nam pružili i pružaju našoj zemlji“, rekao je Haradinaj.

„Nije slučajno da smo opstali na svojoj zemlji i još smo tu. Zahvalni smo dobrim ljudima koje smo imali. Ni danas se ne žalimo na dobre momke i ljude. Naša vojska, naši kadeti i oficiri su među najboljima gde god da odu, u svakoj vojnoj akademiji dobijaju najviša priznanja u pogledu profesionalizma, ali u pogledu tehnike, opreme i drugih aspekata koji čine da vojsku izjednačimo, nažalost kasnimo jer smo kasno počeli. Dakle mi imamo novu vojsku, zato moramo poslati zakon u Skupštini za stvaranje fonda koji je posvećen jačanju vojske Kosova. Ovim fondom svaki Albanac i prijatelj Albanaca omogućava Kosovu mogućnost da se odbrani od agresora“, zaključio je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari