Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće 1Nasim Haradinaj foto EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

U nastavku haškog procesa Nasimu Haradinaju veštak odbrane Robert Rid (Reed) izjavio je da je objavljivanje podataka o svedocima protiv Ooslobodilačke vojke Kosova (OVK/UČK) na Kosovu, za koje je Haradinaj optužen, „vrlo, vrlo zabrinjavajuće“.

„Ja bih bio vrlo, vrlo zabrinut, ako bi informacije o svedoku bile obelodanjene“, rekao je Rid, koji je duže od dve decenije (1998-2018) bio jedan od glavnih istražitelja tužilaštva Haškog tribunala.

Pred sudom za zločine boraca OVK, Haradinaj je, zajedno sa Hisnijem Gucatijem (Hysni), optužen za objavljivanje poverljivih sudskih dokumenata i identiteta svedoka na tri konferencije za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, septembra 2020.

Na pitanje sudije Metroa, Rid je kazao da je tužilaštvo Tribunala korektno sarađivalo sa vlastima Srbije, iako su srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića u toj saradnji znali da „ometaju“ nadređeni.

„Uznemiravanje i zastrašivanje svedoka“ na Kosovu je ugrožavalo istrage haških tužilaca, a ne saradnja sa srpskim vlastima, naznačio je Rid.

Odbrana: Otkrivanje identiteta svedoka „u javnom interesu“

Odbrana Haradinaja i Gucatija tvrdi da su oni poverljive sudske dokumente objavili „u javnom interesu“ kako bi dokazali da je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, pristrasan na štetu OVK i Albanaca zato što sarađuje s vlastima Srbije, uključujući i „počinioce zločina“.

U glavnom iskazu u odbranu Haradinaja, Rid je u ponedeljak tvrdio da službenici tužilaštva suda za zločine boraca OVK nisu postupali „po dobroj praksi“ i uobičajenim protokolima pri zapleni sudskih dokumenata u prostorijama Udruženja boraca OVK posle konferencija za štampu Haradinaja i Gucatija, u septembru 2020.

U oštrom unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Valerija Bolići (Valeria Bolici) dokazala je, međutim, da Rid nije pažljivo proučio ili da uopšte nije pročitao svedočenja istražitelja tužilaštva i druge spise po kojim je zaplena dokumenata bila sprovedena po propisima.

Veštak odbrane je, stoga, bio primoran da prihvati da zaključak njegovog izveštaja nije tačan, uz opravdanje da je, na osnovu ograničene dokumentacije koju mu je odbrana dostavila, dao načelne primedbe na postupanje istražitelja tužilaštva.

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Gucatija (54), predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari