Skupština Kosova usvojila je, aklamacijom deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Za deklaraciju je glasalo svih 109 albanskih poslanika.
Kosovski parlament nastavio je rad na vanrednoj sednici usvajanjem državnih simbola – grba i zastave. Sednici nije prisustvovao nijedan od deset srpskih poslanika, niti poslanik – Goranac, kao ni šefovi Unmik i Kfora.

Skupština Kosova usvojila je, aklamacijom deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Za deklaraciju je glasalo svih 109 albanskih poslanika.
Kosovski parlament nastavio je rad na vanrednoj sednici usvajanjem državnih simbola – grba i zastave. Sednici nije prisustvovao nijedan od deset srpskih poslanika, niti poslanik – Goranac, kao ni šefovi Unmik i Kfora.
Na zasedanju je bio 21 „međunarodni predstavnik“, uključujući nekadašnjeg šefa verifikacione misije OEBS na Kosovu i Metohiji Vilijema Vokera. deklaracijom je Kosovo proglašeno nezavisnom i suverenom državom, „formiranom na osnovu plana Martija Ahtisarija“.

„Novorođeno“

Priština – Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači otkrili su juče obelisk Nezavisnosti Kosova, koji je postavljen na platou Doma mladih i sportova u Prištini. Spomenik rađen u gvožđu, težak 7,5 tona je delo nekoliko kosovskih umetnika i na njemu piše „Novorođeno“ na engleskom jeziku.

Tekst deklaracije poslanicima je pročitao predsednik privremene kosovske vlade Hašim Tači, koji se, po usvajanju dokumenta, obratio Skupštini na srpskom jeziku, iako zasedanju nije prisustvovao nijedan srpski predstavnik. On je poručio da 17. februar treba da bude novi početak za Kosovo.

Slavlje na ulicama kosovskih gradova

Priština – Nekoliko desetina hiljada građana Kosova na ulicima Prištine slavilo je juče nezavisnost. Građani Prištine, ali i Albanaci iz Makedonije i Albanije još od podnevnih sati su u Prištini počeli da proslavljaju najavljeno proglašavanje nezavisnosti. Ulice su bile prepune građana. U Prištini je održana manifestacija povodom proglašavanja nezavisnog Kosova svečanim koncertom filharmonije koja je održana u hali 1. oktobar i velikim koncertom najpoznatijih zvezda estradne umetnosti na Kosovu na Trgu majke Tereze. Očekuje se će se predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Tači pred ponoć obratiti građanima na centralnom Trgu majke Tereze. Nakon toga je predviđen vatromet koji će označiti i završetak organizovane proslave proglašenja nezavisnog Kosova. Tokom proslave u Prištini ranjene su tri osobe.

– Današnji dan označava kraj vladavine Beograda. Danas istovremeno se označava novi početak za Kosovo. Danas se donosi odluka o nezavisnosti na osnovu plana Martija Ahtisarija – kazao je Tači na srpskom. dodajući da će da će Kosovo biti „tolerantno, multietničko društvo“.
Posle Tačija na srpskom se „Srbima na Kosovu“ obratio i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, ističući da usvajanje deklaracije predstavlja doprinos „izgradnji evropskog Kosova“.
– Kosovo je podjednako vaša kuća i vaša domovina – rekao je Sejdiu i obećao im da će njihov „etnički, jezički i kulturni integritet biti u potpunosti poštovani“.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići u 18 sati su potpisali deklaraciju o secesiji Kosova od Srbije, a potom i svi poslanici Skupštine Kosova.
Prema predlogu posebne komisije nova zastava Kosova će imati plavu osnovu sa kartom Kosova bele boje u sredini, a iznad toga šest zvezdica iste boje i veličine kao na zastavi EU. Grb Kosova će takođe imati plavu osnovu sa žutom kartom Kosova iznad koje su takođe zvezdice – šest kao i na zastavi. Najavljeno je da će odmah nakon usvajanja odluke o zastavi ona biti uneta i postavljena u svečanoj salu Skupštine Kosova.
Nezavisno Kosovo biće „posvećeno miru i stabilnosti“, piše u deklaraciji o nezavisnosti. Kosovska država će „biti formirana na osnovu plana (Martija) Ahtisarija“, piše u dokumentu od 12 tačaka. Ahtisarijev plan predviđa nezavisnost Kosova koju će nadgledati misija EU. „Kosovo je demokratsko, laičko i mutlietničko društvo“ koje će prihvatiti „međunarodno civilno i vojno prisustvo“, piše dalje u tekstu. „Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica“, navodi se u dokumentu. Dodaje se da će se „Kosovo posvetiti miru i stabilnosti u regionu“ i „izražava zelju da ima dobre odnose sa susedima“. U tekstu se, takođe, navodi da nezavisno Kosovo „garantuje zaštitu kulturnog i verskog nasleđa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari