Haška tužiteljka podnosi žalbu zbog slučaja radikala 1Foto: EPA-EFE

Haška tužiteljka Dajana Elis, koja je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu bila zadužena za slučaj funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete i Petra Jojića, podneće žalbu na odluku sudije Ajdina Akaja da se predmet ustupi srpskom pravosuđu, saznaje Danas.

– Nikakva dokumentacija u vezi sa slučajem u ovom trenutku neće biti prosleđena, jer podnosimo žalbu na odluku sudije Akaja, ističe za Danas tužiteljka Elis na pitanje kada planira da Srbiji pošalje optužnicu i ostalu dokumentaciju u vezi sa predmetom dvoje radikala koje Hag tereti za nepoštovanje Haškog tribunala u predmetu koji je vođen protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Još u oktobru 2012. Tribunal je optužio troje predstavnika SRS (Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo) da su uticali na svedoke tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Upravo se tužiteljka Elis oštro protivila tome da proces protiv radikala bude ustupljen Srbiji ističući da prepuštanje suđenja srpskom pravosuđu ne može biti u interesu pravde. Po tužiteljki Elis, srpsko pravosuđe je u vezi s predmetom protiv Jojića i Radete „pokazalo ravnodušnost prema ponovljenim kritikama njegovog ponašanja koje je predsednik Tribunala uputio pred Savetom bezbednosti UN“.

Kako je naš list juče pisao, srpsko Ministarstvo pravde je dobilo zvaničnu informaciju od Mehanizma u Hagu da Srbija može da preuzme slučaj Jojića i Radete, ali još uvek nije dobilo optužnicu i kompletan predmet, koji se nalaze kod tužiteljke Dajane Elis. „Tek kada Srbiji budu dostavljeni ti dokumenti, znaće se zvanični koraci“, rekli su u Ministarstvu pravde za Danas.

Nakon što je 2016. Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo da ne postoje zakonske osnove za hapšenje i izručenje predstavnika SRS, Haški tribunal je početkom oktobra te godine izdao međunarodni nalog za njihovo hapšenje, a i Interpol je za njima raspisao „crvene poternice“. Takođe, Tribunal je nekoliko puta prijavio Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog slučaja radikala. Donoseći odluku o ustupanju predmeta Srbiji, sudija Akaj je naredio i da se povuče nalog Tribunala za hapšenje Radete i Jojića, ali je izdao novi nalog za njihovo hapšenje ukoliko napuste Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari