Haški sud o pretnjama Martiju: Fokusirani smo na mandat, ne dajemo druge informacije 1Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu su fokusirani na svoj mandat, da obezbede pravične, nezavisne, nepristrasne i bezbedne postupke i nisu u mogućnosti da daju nikakve druge informacije, poručili su iz ovog haškog suda za Kosovo onlajn, na pitanje da li će pretnje bivšem izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju uticati na aktuelne procese protiv nekadašnjih vođa OVK.

Podsetimo, Marti je u intervjuu za švajcarski dnevnik “Miz o poen”, rekao da mu je 18. decembra 2020. policije javila da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

U tom intervjuu Marti je rekao da pretnja smrću „izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“ koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi „bacili krivicu na Albance sa Kosova“.

Bezbednosno informativna agencija (BIA) uputila je juče pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem najoštrije osuđuje i demantuje “maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je način na koji je BIA delovala u zapadnoj Evropi, pa i protiv Albanaca i Hrvata, poznat je širom sveta.

S druge strane, Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine, rekao je za Danas da nema razloga da Srbi, odnosno srpske bezbednosne službe, prete Diku Martiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari