Haški sud odložio raspravu o žalbama na prvostepenu presudu Ratku Mladiću 1Foto: EPA-EFE/ PETER DEJONG

Haški sud po drugi put je odložio raspravu o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH, koja je trebalo da bude održana 16. i 17. juna.

Rasprava, kojom je trebalo da bude okončan postupak protiv Mladića uoči donošenja pravosnažne presude, odložena je do daljeg.

Apelaciono veće suda saopštilo je da je tu odluku donelo zbog toga što četvoro sudija iz ne bi moglo da dođe u Hag iz svojih zemalja u Africi na vreme za raspravu zbog ograničenja u avionskom saobraćaju i drugih restriktivnih mera usled pandemije korona virusa.

Takođe, sekretarijat suda smatra generala Mladića (78) „delom visoko rizične grupe zbog njegovog doba i istorije bolesti“ i ne preporučuje da on kontaktira sa osobama van pritvora u Sheveningenu.

Zbog Mladićevog odbijanja da se odrekne prava da prisustvuje raspravi u sudnici, prethodno je otkazana i statusna konferencija, koja je bila zakazana za 29. maj.

Mladićevi branioci ranije su tražili otkazivanje rasprava o žalbama i statusne konferencije zato što nisu mogli da se sastanu sa klijentom i pripreme se za raspravu zbog toga što je uprava pritvora takve kontakte zabranila usled opasnosti od korona virusa.

Zdravstveno stanje generala Mladića još je jedan od razloga koje je odbrana navela za odlaganje rasprave o žalbama.

Branioci su naglasili da su dobili tek „rudimentarne“ informacije o tome da li se Mladić potpuno oporavio od operacije uklanjanja tumora i anemije.

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić ponovili su zahtev da „nezavisna medicinska revizija“ ustanovi koliko je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

„Nezavisni“ specijalisti, koje je angažovala odbrana, nisu mogli da posete generala zbog ograničenja nametnutih pandemijom korona virusa.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu trebalo je da prvobitno bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena, na zahtev odbrane, zato što je Mladića očekivala operacija „otklanjanja polipa na debelom crevu“ koja je obavljena 28. marta.

Apelaciono veće je odluku o odlaganju rasprave tada zasnovalo na izveštaju lekara da je „operacija neophodna da bi se, sa 100 odsto tačnosti, uklonio veći polip“, kao i „sprečilo da se benigni polip razvije u maligni“.

Odbrana je tražila da se, posle operacije, general Mladić oporavi tokom šest nedelja pre nego što bude održana žalbena rasprava.

Kada je, potom, raspravu zakazalo za 16. i 17. jun, apelaciono veće suda navelo je da se, po lekarskim izveštajima, „Mladić dobro oporavlja“ i da je, iako je on „stariji pacijent“ sa više oboljenja „razumno očekivati da će oporavak biti ostvaren u roku od šest nedelja“, odnosno do 9. maja.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-1995. godine.

Na tu presudu, žalbe su uložili Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, ali i tužioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari