Helsinški odbor traži od institucija da hitno reaguju na pretnje Brankici Stanković 1Foto: Medija centar Beograd

Helsinški odbor za ljudska prava pozvao je danas policiju i tužilaštvo da reaguju na „opasne pretnje“ koje su po navodima te nevladine organizacije, upućene glavnoj i odgovornoj urednici Insajder TV Brankici Stanković tokom košarkaške utakmice Partizan – Cedevita.

Odbor je u saopštenju ocenio da su državni i sportski zvaničnici u svojim dosadašnjim izjavama „relativizovali te pretnje“ što kako su naveli, dodatno ohrabruje ekstremiste u napadima.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je morao biti mnogo oštriji u osudi pretnji glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera. On je napad na Brankicu Stanković doveo u vezu sa kritikom njegove vlasti, a da ta dva slučaja ne mogu nikako da se povežu jer napadi na Stanković nose u sebi potencijal za nasilje, s obzirom na glavne aktere napada“, stoji u saopštenju.

Podsetili su da je policija „promptno“ privela novinara koji je na prošlonedeljnom protestu nosio lutku sa Vučićevom likom na vešalima ali i ocenili da institucije nisu tako brzo reagovale u slučajevima napada na novinare i medije.

„Još nam nisu poznata imena onih koji su uputili pretnje Brankici Stanković što ukazuje da institucije ne rade svoj posao, nemaju jednaki pristup prema svima, što dodatno stvara osećaj nezaštićenosti kod građana, i nisu nezavisne“, naveli su iz Helsinškog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari