Hemičar povodom hapšenja zbog industrijske konoplje sa kioska: Proizvod ispravno ušao u prodaju, veštačenja sprovodeno nevalidiranom metodom 1Foto: Wikipedia

Industrijska konoplja ne spada u psihoaktivne kontrolisane supstance, Srbija ne poštuje izmene propisa koje su usvojile UN, a veštačenja se sprovode nevalidiranom metodom, kaže za RTS Mladen Nikolić, hemičar iz Nacionalne asocijacije konopljara Srbije.

Nedavno je protiv mladića iz Mionice, koji je posedovao cvetove konoplje u teglici, podnet optužni predlog. Konoplju je kupio u trafici i za to dobio fiskalni račun. Toksikološkim veštačenjem je utvrđeno da cvetovi imaju veći udeo psihoaktivne supstance od dozvoljenog.

Hemičar iz Nacionalne asocijacije konopljara Srbije Mladen Nikolić, međutim, tvrdi da je veštačenje potpuno netačno i da je urađeno nevalidiranom metodom, i da se radi o legalnom registrovanom proizvodu.

„Ako je on kriv, onda su krivi oni koji su dozvolili da to uđe u prodaju. Ja tvrdim da je to ispravno ušlo u prodaju, da to sme da se prodaje i da to više nema nedozvoljeni nivo te-ha-cea. Oni koji tvrde da je nedozvoljen udeo te-ha-cea, moraće to da dokažu ili da se suoče sa posledicama“, ističe Nikolić.

Tvrdi da je problem što nadležni koriste takozvanu metodu semikvantitativne analize, koja je, kaže, zabranjena.

„Takva analiza se ne može koristiti za utvrđivanje tačnog sadržaja, već samo prisustva te-ha-cea“, dodaje Nikolić.

Prema Konvenciji UN iz 1961. godine, navodi, industrijska konoplja ne spada u psihoaktivne kontrolisane supstance.

Što se tiče štetnosti, navodi da je Svetska zdravstvena organizacija pre dve godine na osnovu naučnih studija došla do nedvosmislenog zaključka da kanabis uopšte, ne samo industrijska konoplja, ne ugrožava život i zdravlje, zbog čega je iz supstance koje ugrožava život i zdravlje prebačena u supstance koje se koriste kao terapijska sredstva.

Ujedinjene nacije su izmenili Konvenciju, navodi Nikolić i tvrdi da Srbija ne poštuje izmene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari