"Hipnotisana majka porodila se bez bolova" 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Svi jugoslovenski dnevni listovi pisali su na današnji dan pre 80 godina o visokim letnjim temperaturama koje su iznosile preko 40 stepeni Celzijusa.

List Pravda piše da je u Beogradu zbog visoke temperature bilo dva slučaja davljenja, jedan slučaj sunčanice, jedan požar, dve naprasne smrti….

"Hipnotisana majka porodila se bez bolova" 2„Temperatura je 42 Celziusova stepena. Medicinski stručnjaci kažu da se pod povećanom tempera turom funkcija mozga u mnogome smanjuje. S tim se i policajci slažu. Jer, zaista, pod povećanom temperaturom oni imaju mnogo više posla. Pod temperaturom od 42 Celziusova stepena nesrećnih događaja ima mnogo više“, piše Pravda poslednjeg dana juna 1938. godine.

U susret letu u ovom broju objavljen je i oglas domaće aviokompanije Aeroput koja je najavljivala od 1. jula direktnu vezu Beograd-Dubrovnik u trajanju od 75 minuta i to avionom koji su nazvali „Jadranska strela“.

Tu je i vest da će se stalnim radovima, postepeno i s planom, restauracija i konzerviranje beogradske tvrđave završiti se za tri godine. Dodaje se da će tvrđava po završetku radova biti mesto na kome će se smestiti budući sportski stadion i nacionalni muzeji.

Jedan od naslova u ovom izdanju Pravde bio je tog dana da Prespansko jezero sve više privlači turiste na letovanje i izlete.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

"Hipnotisana majka porodila se bez bolova" 3I list Vreme pisao je o letnjim vrućinama u Beogradu od 42 stepena, odnosno o, kako su naveli, „Sahari na Terazijama“.

Na stranama Zabave objavljen je tekst o pozitivnom i negativnom dejstvu kafe na naše organe, kao i jedna zanimljiva vest iz sveta da u jednom kanadskom gradu sve mačke moraju nositi praporce oko vrata, da bi ptice mogle da pobegnu pre nego što ih mačke napadnu.

Na istoj strani je i naslov „Hipnotisana majka porodila se bez bolova“. Reč je o vesti iz Njujorka o tome da je suprug hipnotisao ženu tokom porođaja, odnosno dolaska na svet njihovog sedmog deteta. Nakon porođaja majka je napale lekare rekavši im da uvek treba da se žene hipnotišu tokom porođaja, a ne da se daju anestezije.

„Nisam osetila nikakav bol i nikakav umor ni pre ni posle porođaja“, rekla je ona.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari