Hitna pomoć se izvinila uzbunjivaču 1Miodrag Branković Foto: V. T.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš obavestio je ove sedmice Miodraga Brankovića, lekara i uzbunjivača, koji je ranije javno ukazivao na propuste u radu te ustanove i zbrinjavanju pacijenata, da „nije u obavezi da se izjasni“ o postu koji je pre više od mesec dana objavio na svom fejsbuku, a u kojem je izneo mišljenje o terapiji za lečenje simptoma koji mogu ukazivati na infekciju korona virusom.

Zavod je krajem prošlog meseca od Brankovića tražio takvo izjašnjenje, na osnovu zahteva Etičkog odbora ustanove.

U najnovijem odgovoru Hitne pomoći na Brankovićev zahtev da mu se dostave informacije od javnog značaja vezane za „slučaj izjašnjenja“, upućuje mu se „izvinjenje“, ukoliko mu je „preuranjeni zahtev pravne službe izazvao neke neprijatnosti“.

U odgovoru se objašnjava da je pravna služba Hitne zatražila izjašnjenje „pre nego što je Etički odbor potpisima verifikovao svoju konačnu odluku“ u kojoj se proglasio nenadležnim za postupanje povodom privatnih objava na društvenim mrežama.

„Preuranjeni zahtev“ mu je prosleđen na osnovu toga što je na sednici Etičkog odbora „bilo reči“ da bi on trebalo da se izjasni o svom postu, navodi se.

– Sve ovo je tragikomično, uključujući i izvinjenje. U odgovoru Hitne pomoći su mnoge stvari nejasne i među njima stoji i to da je sednica Etičkog odbora „održana“ 27. novembra, a zapisnik sa sednice napravljen je i zaveden tek osam dana kasnije. Ili, da je direktor Živadinović rekao medijima da je Etički odbor reagovao na osnovu „prijava nekih građana, odnosno pacijenata“ povodom mog posta, a da je Hitna na moj zahtev da mi se te prijave dostave odgovorila da ih „ne poseduje“, kaže Branković.

On smatra da je i „slučaj izjašnjenja“ povodom privatne objave na fejsbuku još jedan u nizu pokušaja njegovog disciplinovanja, kako ne bi izašla na videlo istina o „tragičnoj situaciji“ u Hitnoj pomoći.

– Sada nam je na bolovanju 15 vozača, desetak lekara i pet do deset medicinskih sestara. Ceo grad pokriva samo četiri do pet terenskih ekipa. Nije mi jasno zašto direktor Živadinović ne raspiše konkurs za nedostajuće lekare, tim pre što ima nezvaničnih informacija da resorno Ministarstvo ne bi bilo protiv toga. Takođe je nedopustivo, na primer, da je Hitna pomoć hladna, jer se grejanje čas uključuje a čas isključuje, pošto nema dovoljno mazuta zbog toga što je tender sproveden sa zakašnjenjem, kaže on.

Prijava zbog komentara

Rukovodstvo Hitne pomoći je, inače, protiv Brankovića već podnelo disciplinsku prijavu zbog kritičkog komentara o situaciji u toj ustanovi, ostavljenog ispod teksta na Fejsbuku Južnih vesti, početkom avgusta ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari