Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV) pozvala je juče Arapsku ligu da objavi izveštaj svoje posmatračke misije u Siriji i pozove Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede sankcije Damasku radi prestanka nasilja u toj zemlji. Arapska liga trebalo bi da javno objavi kompletan konačni izveštaj svoje posmatračke misije u Siriji, ocenio je HRV u otvorenom pismu Arapskoj ligi i arapskim ministrima spoljnih poslova.


HRV, takođe, poziva Arapsku ligu da „zatraži od Saveta bezbednosti da uvede ciljane sankcije kako bi se okončala neprekidna ubistva“. Šef posmatračke misije u Siriji Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi trebalo bi da sutra u Kairu predstavi izveštaj na osnovu kojeg će Liga odlučiti o sudbini misije. Na osnovu podataka dobijenih od pobunjenika, HRV navodi da je u Siriji 506 civila ubijeno, a 490 osoba uhapšeno od 26. decembra, datuma početka misije koja je poslata kako bi proverila da li Damask poštuje protokol o prekidu nasilja, povlačenju tenkova iz gradova i slobodnom kretanju stranih medija.

Arapska liga trebalo bi javno da prizna da Sirija nije poštovala plan Arapske lige, a kredibilitet misije je ugrožen od njenog početka zbog odsustva transparentnosti i nezavisnosti, navodi HRV. Organizacija ističe da joj kriterijumi izbora posmatrača nisu bili dostupni. Prema podacima UN, u gušenju pobune protiv režima Bašara al-Asada od marta 2011, poginulo je više od 5.400 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari