Hočevar: Božić najcelovitije nadahnuće ljudima, nama večnim tražiteljima sreće, ali i gunđalima 1Foto:Beta/Miloš Miškov

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u Božićnoj poslanici da je taj praznik „najcelovitije nadahnuće svima nama, zemaljskim ljudima – nama, ljudima, večnim tražiteljima sreće, ali i večnim gunđalima i večno nezadovoljnim bićima“.

„Ako želimo da budemo srećni, Božić nam najjasnije pokazuje pravac u kojem moramo ići“, rekao je nadbiskup Hočevar, povodom Božića, koji se po Gregorijanskom kalendaru, obeležava 25. decembra.

Kako je naveo, „rođenje Sina Božijeg govori da nije istina da ne postoji čist vazduh i čista voda, govori i da imamo lek za sve bolesti, kao i da postoji nepodeljeno nadahnuće za baš sve ljude u svim dolinama naše planete“.

Nadbiskup Hočevar je istakao da kada kažemo da je pred nama slavlje Božića „ne mislimo prvenstveno na kalendar, niti na neki određeni plan našeg godišnjeg i životnog ritma“.

„Božić nam govori da se Večnost preselila u baš našu sadašnjost, u trošnu zemaljsku posudu kakvo je naše telesno srce, koje može u sebe primiti i u sebi nositi svu sreću, ljubav i večnost, svu neograničenost i svu najčistiju lepotu Neba, samog Boga“, rekao je nadbiskup Hočevar.

On je čestitao praznik „braći i sestrama istočne tradicije: Mir Božiji – Hristos se rodi“.

U božićnoj četitki pogavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju on mu je zahvalio na nedavanoj poseti nadbiskupiji, povodom praznika, napominjući da „puno znači i nadahnjuje nove korake“.

U božićoj čestitki koju je nadbiskupu Hočevaru uputio patrijarh Porfirije, naveo je da je „Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini vitlejemske pećine, svojim rođenjem nagovestio radost, a ne plač, svetlost, a ne tamu, Carstvo Božije, a ne carstvo smrti i truleži“.

Nadbiskup Hočevar služiće na Badnji dan, sutra, 24. decembra, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije misu u 22.00 časa, a na Božić u Crkvi svetog Ante u 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari