Hojt Brajan Ji: Balkanski specijalac 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Podgorica, Tirana, Beograd, Skoplje, Priština, Sarajevo… Svi ti gradovi i vlasti tih država pomalo strepe kada se zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji odluči da ih poseti.

Znaju da od toga da li će ih Hojti, kako ga zovu, pohvaliti ili pokuditi mnogo toga zavisi. Kao i svaki iskusni diplomata Hojt Ji poruke koje donosi balkanskim zemljama suptilno uvije u diplomatsku oblandu, pa bude za svakog ponešto. Nekada bude i manje suptilan, kao pre nekoliko dana na poslovnom forumu u Beogradu. Pohvalio je reformske napore Srbije, kao i fiskalnu stabilnost, ali i upozorio da sedenje na dve stolice nije moguće. Nije zaboravio ni Kosovo. Prorežimski Informer javlja – Brutalna ucena, Novi kurs SAD: Ameri maltretiraju Srbiju da se obračunaju s Rusijom! Kabinet predsednika Srbije saopštava da je u otvorenom razgovoru sa Hojt Jiem, predsednik Vučić pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe. Narednih dana ćemo potanko saznati šta je Vučić Jiju „sasuo u brk“.

Činjenica da se Srbijom sada bavi zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara pokazuje da smo davno van „radara“ Vašingtona. Jer nekada su u Beograd dolazili američki državni sekretari ili bar specijalni izaslanici. Sada – zamenik pomoćnika. Kako god da to zamenik pomoćnika zvuči, reč o najvišoj diplomatskoj funkciji, jer su sve iznad te, političke, a ne diplomatske. Zato se, kad taj zamenik pomoćnika nešto poruči, njegovi sagovornici i javnost zamisle. Da li su poruke Hojt Jia zaista znak da SAD zaoštravaju politiku prema Srbiji? Ili će ipak biti po onoj poslovici koju i ambasador Kajl Skot zna „tresla se gora, rodio se miš“?

Diplomatsku karijeru je Hojt Ji počeo na Haitiju, nastavio u američkoj ambasadi u Parizu. U Savetu za nacionalnu bezbednost, bio je direktor za evropske poslove. Radio je u štabu NATO kao šef političkog kabineta tadašnjeg generalnog sekretara Havijera Solane. Bio je i pomoćnik specijalnog izaslanika za bivšu Jugoslaviju u vreme raspada zemlje i ratova. Na mesto konzula u Solunu i političkog oficira u Podgorici bio je od 2002. do 2005. godine, a zamenik ambasadora SAD u Zagrebu, od 2010. do 2013. kada biva imenovan za zamenika pomoćnika. Posebno neprijatne razgovore sa Hojt Jiem imao je predsednik RS Milorad Dodik, koji je američkog diplomatu optužio da iznosi laži o stanju u regionu. Pošto je Ji imenovan u vreme bivše Obamine administracije, mnogi su se nadali da će mu se Tramp „zahvaliti na saradnji“. To se, ipak, nije desilo. Hojt Ji i dalje je „glavni“ za Srbiju i ovaj deo Balkana. Bio je uspešan u smirivanju krize u Makedoniji i Albaniji. I u tim slučajevima je EU slala izaslanike, ubeđivala, ali nije vredelo dok zamenik pomoćnika nije došao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari