Avion libijske vazduhoplovne kompanije Afrikija ervejz srušio se juče ujutru prilikom sletanja na aerodrom u libijskoj prestonici Tripoli pri čemu je preživeo samo jedan od ukupno 104 ukrcanih putnika i članova posade, izjavio je jedan visoki libijski zvaničnik. Libijski ministar za transport Mohamed Zidan rekao je da je avionsku nesreću preživeo samo dečak iz Holandije i da je pronađeno najmanje 96 tela stradalih, saopštile su novinarske agencije iz Tripolija.

Kako se navodi, osmogodišnji dečak je zbrinut u bolnici i nije životno ugrožen. Zidan je takođe naglasio da su libijski zvaničnici „definitivno odbacili teoriju da je pad aviona rezultata terorističkog čina“.

Govoreći nakon sastanka evropskih ministara u Briselu, holandski premijer Jan Peter Balkenende je rekao da je „više desetina“ holandskih građana bilo u avionu koji se srušio. Vazduhoplovna kompanija je saopštila da je u avionu na letu 8U771 iz Johanesburga bilo 93 putnika i 11 članova posade.

Kako se navodi, u avionu je bilo državljana Libije, Britanije, Južne Afrike i Holandije. Vlasti su potvrdile da je poginuo najmanje 61 holandski državljanin. Nakon što je juče u jutarnjim časovima završena operacija spasavanja, vazduhoplovna kompanija čiji se avion srušio je na svom vebsajtu objavila vesti o „tragičnom gubitku“, ali nije pružila nikakve detalje o poginulima. Na sajtu su objavljena i tri telefonska broja – u Južnoj Africi, Libiji i Britaniji – preko kojih se može doći do informacija o poginulima, ali operateri kažu da nemaju liste putnika koji su se ukrcali u avion.

Avion, koji je leteo iz Johanesburga u londonski aerodrom Getvik preko Tripolija srušio se u šest ujutru, saopštila je vazduhoplovna kompanija. Prema rečima dopisnika, vremenske prilike su juče u jutarnjim časovima bile povoljne za letenje. Avion koji se srušio bio je tipa Erbus A330-220, a mogao je da primi 253 putnika. Imao je 420 letova, a u vazduhu je proveo 1.600 časova.

Saučešće Tadića i Đukić-Dejanović

Beograd – Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović uputili su telegram saučešća libijskom vođi Moameru el Gadafiju i libijskom narodu povodom avionske nesreće, koja se dogodila u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari