Takozvana „zlatna groznica“ ponovo je aktuelna u okolini Žagubice pošto Homolje krije ogromne rezerve plemenitog metala, koje su procenjene na oko 70 tona, a za pokretanje prvog rudnika zlata u Srbiji potrebno je 177 miliona dolara. To je ekonomska procena koju je za Projekat zlata “Timok” uradila nezavisna kompanija AMEC iz Perta u Australiji. U kompaniji “Avala risorsiz”, koja se bavila geološkim istraživanjima, rekli su nam da će se ruda vaditi površinskim otkopom.


Istraživanja su pokazala da ima više od 70 tona zlata pa, ukoliko se nađe investitor, godišnje će se dobijati dve i po tone zlata u koncentratu. Moglo bi biti uposleno 250 radnika, a država Srbija od ubiranja rudne rente prihodovala bi 38 miliona dolara. -Cilj je da pokažemo da je projekat potencijalno ekonomičan, izjavio je direktor „Avale” Šon Heson.

Nakon dobijanja svih dozvola biće potrebno dve godine ulaganja u infrastrukturu. Menadžer istraživanja Džastin van der Torn kaže da je njegova kompanija od 2010. u istraživačke radove uložila 160 miliona dolara. -Srbija trenutno ima najbolju klimu u regionu za investicije u razvoj rudarskih projekata, tako da mi ohrabrujemo napore srpske vlade da sprovodi politiku otvorenosti prema novim investicijama. Posebno smo zahvalni opštini Žagubica koja je pružila ogromnu podršku našem projektu, naglasio je Van der Torn.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović nada se da će doći do otvaranja rudnika zlata i da će to preporoditi Homolje. -Ukoliko se otvori rudnik zlata, to će zaustaviti iseljavanje mladih i celo Homolje imaće koristi, ocenjuje Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.