Hongkong: Glavni urednik i direktor Epl Dejlija ostaju u pritvoru, sud odbio kauciju 1Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Glavni urednik i izvršni direktor hongkonškog lista Epl Dejli, koji su uhapšeni zbog kršenja zakona o nacionalnoj bezbednosti, ostaće u pritvoru jer je danas sud odbio zahtev za puštanje na slobodu uz kauciju.

Rijan Lou, koji je glavni urednik, i Čeung Kim-hung terete se za postojanje „dosluha sa nekom stranom zemljom ili sa spoljnim elementima u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti“, dok veliki deo javnosti optužbu vidi kao napad na slobodu štampe u poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Glavni sudija Prekršajnog suda Viktor So rekao je da nema dovoljno dokaza da bi se verovalo da neće ponoviti delo i ugroziti nacionalnu bezbednost. Sledeće ročište zakazao je za 13. avgust.

Još dvojica urednika i jedan izvršni direktor koji su uhapšeni u četvrtak pušteni su kasno sinoć uz kauciju.

Prodemokratski list Epl Dejli podržao je masovne proteste u Hongkongu 2019. godine i kritikovao usvajanje zakona o nacionalnoj bezbednosti prošle godine.

Zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo „patriote“ mogu da vladaju u Hongkongu, predvidja i doživotnu kaznu a odnosi se na krivična dela vezana za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodredjenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.