Studentski lideri prodemokratskog protesta u Hongkongu upozorili su juče da će, ukoliko lideri te administrativne oblasti ne podnesu ostavku do danas, pojačati svoj protest i „okupirati“ nekoliko važnih vladinih zgrada. Oni su izrazili spremnost da razgovaraju sa zvaničnicima centralne kineske vlade, ali ne i vlastima Hongkonga, odnosno šefom izvršne vlasti Hongkonga Leungom Čun-jingom, insistirajući da on podnese ostavku.


Ulični protesti protiv vlasti i nedavne odluke Vlade Kine da ograniči izborne reforme za prve izbore lidera Hongkonga, počeli su u petak, a organizovali su ih studenti. Veliki broj demonstranata i juče se okupio na ulicama Hongkonga, dok su zvaničnici te poluautonomne kineske oblasti, kao i predstavnici Pekinga, slavili 1. oktobar, dan kada je 1949. u Pekingu proglašena Narodna Republika Kina.

Šef izvršne vlasti Hongkonga Leung Čun-jing održao je govor povodom proslave u kojem nije eksplicitno govorio o demokratskim protestima, već se založio za veću saradnju sa Kinom. „Razvoj Hongkonga i kontinenta su tesno povezani… Razumljivo je da različite osobe imaju različite percepcije željenih reformi“, rekao je Leung, koga demonstranti kritikuju upravo zbog tesne saradnje s Pekingom.

Kineske vlasti ranije su obećale da će u Hongkongu 2017. godine biti organizovani izbori, ali su kasnije saopštile da će prethodno biti neophodno da kineski Odbor za imenovanje odobri listu kandidata. Policija je ranije saopštila da je od petka, kada su počele demonstracije, uhapšeno oko 80 ljudi.

Svaki od 10.000 golubova puštenih juče sa Trga Tjenanmen u okviru obeležavanja Nacionalnog dana Kine, 1. oktobra, prošlo je kroz neobičnu kontrolu perja, zbog opasnosti od mogućih napada, preneli su državni mediji, što je izazvalo podsmeh javnosti. Golubovi, kao simbol mira, pušteni su u zoru sa centralnog trga u Pekingu povodom svečanosti obeležavanja 1. oktobra.

Kineski mediji preneli su izjave policajaca da su svakom golubu pregledani krila, noge i anus uoči ceremonije, kako bi se proverilo da „ne nose sumnjive materijale“. Ceo proces kontrole je snimljen, a ptice su zatim utovarene na vozila pod nadzorom kojima su prevezena do Trga Tjenanmen. „Sloboda i dostojanstvo građana sve su ranjiviji, i mogu biti oduzeti svakog trenutka, kao golubovima. Oni su morali da prođu kroz bol i poniženje uvredljivog analnog pregleda, a ipak moraju i da se prikažu miroljubivi i srećni na ekranima nacionalne televizije“, naveo je kolumnista Čeng Ping.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari