Kako i priliči istinskim umetnicima, serijom izvanrednih koncerata obeležen je jubilej – dve decenije proslavljenog Hora „Barili“ iz Požarevca, pod vođstvom magistarke dirigovanja Katalin Tasić, u srpskoj metroli Beogradu.

Posle gala koncerta u Velikoj dvorani Kolarčeve Zadužbine i učešća na Međunarodnom dobrotvornom Bazaru, impresive intepretatorke su nastupile u Skupštini Beograda povodom rođendana japanskog Cara Akihita, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, održan je prijem, koji je započeo intoniranjem državnih himni Republike Srbije i Japana u izvođenju hora „Barili“ sa dirigentom Katalin Tasić.

Pozdravljajući izuzetnog gosta, predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića sa suprugom kao i više stotina zvanica, pripadnika diplomatskog kora i ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života, ambasador Japana Tošio Cunozaki je naglasio da se u ovoj godini navršava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Japana započeti davne 1882. godine činom slanja pisma kralja Milana japanskom caru Meiđiju. – Čini nam čast što je ambasada Japana po četvrti put ukazala poverenje horu „Barili“ da bude deo svečanosti kojom se obeležava nacionalni praznik Japana’’, rekla je Katalin Tasić, primajući čestitke organizatora i visokih zvanica svečanog prijema.

Ovom značajnom nastupu hora ‘’Barili’’ prethodio je celovečernji koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve Zadužbine 24.11.2012. godine, u okviru obeležavanja 20 – godišnjice postojanja koji je od strane stručne kritike ocenjen najvišim ocenama, kao i nastup na Internacionalnom dobrotvornom bazaru, održanom 02.12.2012. godine na Beogradskom sajmu.

Inače, kvalitet proslavljenog Hora „Barili“ je već godinama od strane stručne kritike verifikovan najvišim ocenama. Osnovan je osnovan 1992. godine. Dobio je ime po čuvenoj srpsko-italijanskoj porodici, čiji je najistaknutiji član požarevljanka Milena Pavlović-Barili, znamenito ime slikarskog nadrealizma Srbije i Evrope između dva svetska rata. Sedište Hora je u zdanju Okružnog načelstva, u inspirativnom prostoru Svečane sale Skupštine grada Požarevca, pod čijim okriljem hor ‘’Barili’’ od 1997. godine deluje kao Ustanova kulture, koja je ostvarenim rezultatima na domaćoj i međunarodnoj horskoj sceni opravdala svoje postojanje i izgradila visok renome u svom gradu i Republici Srbiji. Od samog osnivanja u Horu se neguju najviši umetnički standardi. Ostvarena je saradnja sa afirmisanim orkestrima (Beogradska filharmonija, Gudači Sv. Đorđa, Beogradski duvački kvintet, Simfonijeta…), dirigentima (Darinka Matić Marović, Uroš Lajovic, Aleksandar Vujić, Žolt Hamar, Macušita Ko, Gerhard Trak, Takaši Nakamura…) klavirskim duom Snežana Nikolajević – Vesna Kršić, solistima (Aleksandra Ivanović, Dragoslav Pavle Aksentijević, Olivera Đurđević, Milica Sekulić, Predrag Ivanović, Boris Bunjac, Srđan Palačković, Misaki Kato, Motoko Koizumi, Saćiko Kitagava, Ecuko Cunozaki, Biljana Radosavljević, Sonja Lončar, Tijana Đuričić, Predrag Milanović, Marko Kalajanović…). Horu su posvetili svoja dela sledeći kompozitori: Dejan Despić, Macušita Ko (Japan), Aleksandar Vujić, Takaši Nakamura (Japan), Milorad Marinković, Dragoljub Šarković, Dušan Omorac. Hor je nastupio na prestižnim manifestacijama (BEMUS, Mokranjčevi dani u Negotinu, Budva – grad teatar, Letnja duhovna Akademija u Studenici, Dani srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu, Vukov sabor, Horovi među freskama…) i koncertnim prostorima (Kolarčeva Zadužbina, Galerija SANU, Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu, Narodno Pozorište u Beogradu, Sinagoga u Novom Sadu, Hram Sv. Save u Beogradu, Kamerna opera Madlenijanum, Svečana sala Skupštine grada Beograda, Narodna Skupština Srbije, Centar lepih umetnosti Gvarnerijus u Beogradu, Velika Zlatna sala bečkog Muzikferajna…).

Čarobni štapić Katalin Tasić

Magistarka Katalin Tasić rođena je u Zrenjaninu. Umetnički direktor i dirigent hora ‘’Barili’’ je od njegovog osnivanja. Završila je osnovne studije na FMU u Beogradu, a zatim magistrirala dirigovanje u klasi prof. Darinke Matić-Marović. U ovoj godini obeležava 30 godina umetničkog i pedagoškog rada. U zvanju redovnog profesora predaje predmete Hor i Horsko dirigovanje na osnovnim i master akademskim studijama na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Član je žirija i umetničkih saveta domaćih i međunarodnih horskih takmičenja. Za svoj umetnički i pedagoški rad nagrađena je sledećim priznanjima:

– Povelja kulture KPZ Požarevca 1993. godine

– Dve Oktobarske nagrade grada Požarevca sa horom ‘’Barili’’ 1994. i 2007. godine.

– Zlatna značka KPZ Srbije 1994. godine

– Specijalna dirigentska nagrada na Međunarodnom horskom takmičenju Bela Bartok u Debrecinu (Mađarska) 1996. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari