HPV vakcine stižu u Zavod za javno zdravlje Šabac, roditelji da se jave izabranim pedijatrima 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Zavod za javno zdravlje Šabac najavio je da će u toku današnjeg dana u ovu zdravstvenu ustanovu stići prve doze vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Direkor Zavod za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković rekao je da će Zavod distribuirati vakcine do svih zdravstvenih punktova na teritoriji Mačvanskog okruga.

– Roditelje molim da se jave izabranim pedijatrima, ukoliko su zainteresovani da vakcinišu i da zaštite svoje najmilije od karcinoma grlića materice, ali i svih drugih bolesti koje izaziva HPV virus – reko je Vujković, obraćajući se putem video snimka objavljenog na zvaničnoj facebook stranici Zavoda za javno zdravlje.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naglašavaju da je reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice, uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

Najidealniji period za primanje vakcine je između 12. i 14. godine, a prema oceni Svedske zdravstvene organizacije, reč je o jednoj od najbezbednijih.

Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari