Uprkos činjenici da su Makedonci u dve utakmice kvalifikacija za SP osvojili samo jedan bod sportska javnost sa velikim očekivanjima očekuje u „balkanskoj areni“ čiji će domaćin biti baš Skoplje „pravu proveru“ fudbalskog kvaliteta na prostorima bivše SFRJ.

Medijske emocije stameni selektor Čedomir Janevski racionalizuje, iako je svestan činjenice da mu ovdašnja javnost neće oprostiti ukoliko „ne uzme meru“ svojim kolegama najpre Štimcu, a potom i Mihajloviću. Svestan činjenice da je na čelo nacionalnog tima došao kao čovek „prekida kontinuiteta tavorenja“ makedonskog fudbala on deluje prizemno. Jedan bod, a moglo ih je biti četiri, pa čak i šest, o čemu i danas makedonski mediji euforično podsećaju za Janevskog je povod za beg u staloženu racionalnost..

Utakmice sa Hrvatskom i Srbijom mogle bi da budu i deo raspletnog scenarija u ovoj „balkanskoj grupi“ kvalifikacija za SP. Šta Vi očekujete?

– Iskreno, ne očekujem da će to biti derbi utakmice. Reprezentacije Hrvatske i Srbije, uz Belgiju, su glavni favoriti u našoj kvalifikacionoj grupi za SP u Brazilu. Mi nemamo tu ulog. Javnost je prepoznala našu dobru igru u Zagrebu i Glazgovu, pa sada od nas očekuje još više. U dve utakmice uprkos igri za pobedu osvojili smo samo jedan bod. Takva igra vratila je samopouzdanje i poverenje između igrača. Ističem da su oni najzaslužniji za pozitivnu atmosferu u kojoj očekujemo duele sa komšijama. Uspehu se nadam samo ako se takva atmosfera održi i pred utakmice sa dve susedne zemlje.

Zamolio bih Vas da budete prognozer. Kako gledate na utakmicu Srbija – Belgija ?

– Belgija je za mene definitivno favorit broj jedan u našoj kvalifikacionoj grupi. Prednost Srbije je što ima četiri boda, što se utakmica igra na „Marakani“ i što Mihajlović želi da osvoji tri nova boda. Biće to izjednačena i teška utakmica za obe reprezentacije, ali mislim da Mihajlović ima šansu da sa svojim timom osvoji tri boda.

Imate li komentar na nedavni susret srpskog i hrvatskog selektora na neutralnom terenu. Šta to za Vas znači, pomirenje ili slikanje za medije?

– Ne znam, o kakvom se to pomirenju radi. Biće jako dobro ukoliko se sve utakmice između sportskih ekipa, u ovom slučaju fudbalskih, sa prostora bivše SFRJ odvijaju u sportskom duhu. Konkretno, ja se zalažem za fudbal. Zaboravimo navijanje koje se odnosi na nacionalne priče i vređanja. To nam samo šteti i tek može da nam šteti. Sport ne poznaje granice, jer na kraju bolji u datom meču osvoji bodove.

A, sad konkretno. Mogu li Pandev, Tričkovski i Ibrahimi, kao fudbaleri udarne napadačke linije po Vašoj strateškoj zamisli, da budu ključni fudbaleri za bar jedan „skalp“ u naredne dve utakmice?

– Njih trojica imaju veliki igrački potencijal i oni mogu da urade puno posla da pomognu svima nama u reprezentaciji. Ukazujem vam, da je moja vizija da radim za tim koji će biti celina. U tom smislu od trojice napadača očekujem da postižu golove i da budu značajni deo našeg nacionalnog tima u predstojećim utakmicama.

U Zvezdi sam pomogao Tomoviću, Milijašu, Tričkovoskom…

Aktuelni selektor nacionalne reprezentacije Makedonije nije odbio da prokomentariše kratko vreme provedeno na mestu šefa struke u Crvenoj Zvezdi.

– Bila je to jako loša situacija, u kojoj je klub bio u velikom zaostatku za Partizanom. Moj cilj bio je da se klub nađe u evropskoj konkurenciji. Radili smo u veoma teškim uslovima i uprkos tome uspeli smo da ostvarimo zacrtani cilj. Pravi navijači Zvezde to prepoznaju, uprkos činjenici da je deo novinara krivicu upućivao na sasvim drugu stranu uz sijaset potcenjivačkih izjava najgore varijante. Uprkos tome što je elementarnost bila veliki problem, uključujući i nepostojanje interneta u klupskim prostorijama izašli smo na evropsku scenu i tu je statistika najbolje merilo. Sada svi znaju za Tomovića, Milijaša,Tričkovskog. Jako mi je žao Klea i njemu želim sve najbolje – ocenjuje svoj rad u Zvezdi Čedomir Janevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari