Hrvatski usvojitelji posle šest meseci zajedno s decom stigli iz Zambije u Ljubljanu 1foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Svih 12 hrvatskih državljana, četiri para i četvoro dece, doputovalo je danas u Ljubljanu iz Zambije gde su posle šest meseci oslobođeni optužbe za trgovanje decom koju su usvojili iz DR Konga.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da im je obezbeđen prevoz iz Ljubljane do Zagreba. Hrvatske državljane dočeli su hrvatski ambasador i predstavnice resornog ministarstva i Porodičnog centra da bi ponudile podršku i pomoć, posebno za decu.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je Hrvatska od početka pružala pomoć pri povratku hrvatskih državljana, pritom se zahvalivši na pomoći međunarodnim partnerima, posebno Delegaciji EU u Lusaki.

Državljani Hrvatske su u petak uveče iz zambijskog grada Lusake otputovali u Dubaji odakle su nastavili prema Sloveniji.

Jedan od usvojitelja, Noa Kraljević izjavio je po izlasku s ljubljanskog aerodroma da su svi jako srećni i da još ne može da veruje da su stigli, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

„Put je dugo trajao, malo smo umorni, ali jako srećni da je sve pozitivno i da smo svih 12 došli“, rekao je Kraljević okupljenim novinarima.

Četiri hrvatska para uhapšena su početkom decembra prošle godine na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, odnosno da poseduju lažne papire o usvajanju četvoro dece iz DR Konga uzrasta od godinu do tri.

Usvojenu decu, koja su im tada oduzeta, preuzele su socijalne službe Zambije, a od tada službeniku hrvatske ambasade ili usvojiteljima nije omogućeno da ih posete.

Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro dece imaju hrvatske papire i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj.

Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali da bi preuzeli usvojenu decu, pušteni su sredinom januara da se brane sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio.

Potom je sud u Ndoli odbacio optužbu i naložio im da u roku od 48 časova napuste zemlju. Oni su, međutim, samo dan kasnije ponovo uhapšeni na aerodromu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Tužilaštvo je protiv njih podiglo novu optužnicu za pokušaj trgovanja decom iz DR Konga i to na osnovu anonimne prijave iz Hrvatske, a slučaj je prebačen na viši sud.

Zaštitnica prava građana Tena Šimonović Einwalter rekla je juče u Saboru da je u slučaju „Zambija“ bilo govora mržnje i da je to pitanje za hrvatsko tužilaštvo i sudove.

Naime, deo desničarskih političara mesecima je putem društvenih mreža i pojedinih opskurnih medija vodilo kampanju protiv hrvatskih usvojitelja, posebno problematizujući što je među usvojiteljima jedna transrodna osoba.

Među njima se isticao kontroverzni bivši poslanik, populista Ivan Pernar koji je samoinicijativno otputovao u Zambiju gde je kao svedok tužilaštva svedočio protiv Hrvata, iako o samom slučaju nije imao nikakvih saznanja.

Hrvatsko novinarsko društvo apelovalo je danas na novinare da se suzdrže od senzacionalizma i da ne objavljuju do detalja rute povratka hrvatskih državljana s obzirom na to da ih treba poštedeti eventualnih „neugodnosti od strane raznog polusveta koji preko medija može saznati sve detalje povratka“.

Strukovna organizacija je pozvala na poštovanje privatnosti usvojitelja i njihovih porodica, kao i činjenice da „posle višemesečnog sramotnog linčovanja bez ijednog dokaza, kojem su bili izloženi od dela javnosti, političara i opskurnih medija, moraju opet zajedno sa svojim porodicama početi normalan život“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari