HRW: Opravdanje srpskih vlasti za otkazivanje Evroprajda zapanjujuće liči na argumente Rusije za zabranu marševa LGBT osoba 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Vlada Srbije treba odmah da opozove svoju odluku o zabrani događaja tokom Evroprajda koji su zakazani u septembru 2022. godine, saopštila je juče međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW).

“Umesto toga, vlasti bi trebalo da rade sa organizatorima kako bi osigurale adekvatnu bezbednost za učesnike”, ukazuju iz HRW-a.

Podsećaju da je predsednik Aleksandar Vučić saopštio 27. avgusta da Vlada Srbije ukida Evroprajd, priznajući da je taj potez “kršenje prava manjina“, ali je svoju odluku opravdao pretnjama desničarskih grupa da će poremetiti događaj, kao i porastom graničnih tenzija sa Kosovom.

HRW dodaje da je premijerka Ana Brnabić, lezbejka koja je prva žena na toj funkciji, podržala otkazivanje Evroprajda, rekavši da je „prva neprikosnovena stvar da se obezbedi mir i stabilnost u zemlji“.

“Opravdanje srpskih vlasti za otkazivanje Evroprajda 2022 zapanjujuće liči na argumente Rusije za zabranu marševa LGBT osoba na osnovu toga da bi mogli da dovedu do nasilnih sukoba sa kontrademonstrantima”, smatraju u HRW i podsećaju da je Evropski sud za ljudska prava odbacio taj argument u predmetu Aleksejev protiv Rusije 2010. godine kao kršenje prava na mirno okupljanje.

Iz ove međunarodne organizacije ističu da bi srpske vlasti trenalo da ispune svoju dužnost i obezbede to da policija zaštiti mirne demonstrante koji ostvaruju svoje pravo na slobodu okupljanja umesto što im zabranjuju da demonstriraju.

“Na osnovu sudske prakse o ljudskim pravima u vezi sa marševima ponosa, organi za sprovođenje zakona treba da upamte da su tu da zaštite one koji učestvuju u događaju”, navode iz HRW-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari