Predsednik Kine Hu Đintao izjavio je da se kineska ekonomija suočava s rizikom daljeg usporavanja, zbog posledica slabog izvoza i neuravnoteženog razvoja. Fabrička proizvodnja je u avgustu pala na najniži nivo za tri godine. „Pritisak da se ekonomski razvoj uspori je očigledan“, izjavio je Hu na samitu Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju u Vladivostoku.

Hu nije saopštio detalje o mogućim novim stimulativnim merama, ali je obećao reforme usmerene na otvaranje kineske ekonomije ka svetu, saopštila je kineska vlada. Jedan od znakova mogućeg pogoršanja ekonomske situacije je smanjenje uvoza, koji je u avgustu bio 2,6 odsto manji nego godinu dana ranije, pokazuju danas objavljeni podaci.

Rast izvoza je takođe bio slab, uglavnom zbog slabe potražnje na svetskom tržištu. Izvoz u avgustu se u odnosu na prethodnu godinu povećao za 2,7 odsto.

Ekonomski rast u Kini je u drugom kvartalu ove godine iznosio 7,6 odsto, što je uticalo na smanjenje zahteva za naftom, rudom gvožđa i robom široke potrošnje.

Analitičari očekuju da će ekonomski rast u drugoj po veličini ekonomiji na svetu biti još manji u ovom kvartalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari