Humanitarna akcija Nišlija za pomoć ratnom veteranu koji živi sa bolesnom majkom, bez struje i sa 10.000 dinara mesečno 1Foto: Pixabay/StockSnap

Građani Niša pokrenuli su humanitarnu akciju za pomoć vojnom veteranu Bojanu Jovančiću koji je zbog povrede u ratu na Kosovu i Metohiji 1999. godine ostao invalid, a živi sa teško bolesnom majkom u stanu bez struje sa 10.000 dinara mesečno.

Jovančiću, koji je borac sa Košara, nakon pada NATO projektila na Prokletijama, sa kosovske strane, veliki kamen koji je odleteo zbog detonacije povredio je pluća i polomio rebra, što nije na vreme sanirano, pa je dobio trombofiliju, zbog koje je 2008. godine bio i u komi.

Zbog ovakvih povreda i posledica danas ima 70 odsto telesnog oštećenja.

“Živimo u stanu punom vlage, kad padne noć bauljamo, majku je prošle zime zahvatio plamen sveće i zadobila je opekotine, jako teško održavamo higijenu pa zbog toga ne mogu da odem ni kod lekara, grejemo vodu i ponešto ispržimo za ručak na plinskoj boci”, rekao je Jovančić novinarima.

Humanitarna akcija Nišlija za pomoć ratnom veteranu koji živi sa bolesnom majkom, bez struje i sa 10.000 dinara mesečno 2
Bojan Jovančić: Youtube/screenshot/TV Kurir

On je kazao da mu je struja isključena još 2018. godine, nakon što je Ektrodistribucija menjala strujomer, pa odnela stari, a novi nije postavila “jer kuća nije uknjižena”.

Dodao je da, uprkos bedi u kojoj žive, nije dugovao ni dinar.

Jovančića je ovih dana posetila delegacija Grada koja mu je uručila i obećala pomoć.

Ratnom vojnom veteranu obezbeđen je kauč i još neki delovi nameštaja, što je on naveo kao prioritet, kao i nešto odeće i obuće.

“Njegova majka biće smeštena u Prihvatilište za odrasle i stare osobe. Pokrenuli smo proceduru za upis stana u katastar nepokretnosti kako bi što pre dobili struju. Centar za socijalni rad ‘Sveti Sava’ dodelio mu je jednokratnu novčanu pomoć“, rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Jovančić je na ratištu na Kosovu proveo 120 dana, a novinarima je kazao da se oseća zaboravljenim, ali da bi “opet obukao unoformu” jer su, kako je kazao, i njegovi preci branili zemlju.

Kako pomoći?

Svi koji žele da pomognu Bojanu Jovančiću mogu da uplate novac na dinarski račun broj 200-124455049-97, na devizni račun broj 200-124454832-69 i na Iban RS 35200000012445483269. Novac se može uplatiti I post netom na broj mobilnog telefona 062 175 52 36.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari