I bolonjci traže duži rok za diplomiranje

* Savić (SKONUS): Ističe zakonski rok za diplomiranje studentima trogodišnjih i četvorogodišnjih studija, upisanim 2006, 2007. i 2008. godine, koji su prve generacije upisane po novim programima
Nova runda pregovora studenata i Ministarstva prosvete

Ostavite komentar


  1. Молим Вас тражите да се свима продужи рок, и студентима основних и последипломских студија по старом програму и по Болоњи, нико не сме бити дискриминисан и нико не студира дуже од предвиженог јер тако воли него јер не може боље, будући да живимо у држави која не обезбеђује минимум услова за нормалан живот.

  2. Ovo je zaista nečuveno do čega se došlo! Apelujemo i molimo sve nadležne da želimo da nastavimo sa studiranjem, polaganjem ispita, odbranom diplomskih, magistarskih i doktorskih radova! Nemojte kažnjavati one koji hoće da uče, rade i doprinose akademskoj zajednici ove naše zelje!

  3. Smatram da ne treba praviti razliku i da ukoliko produzenje bude da treba da obuhvati sve, i stare, i generacije 2006, 2007 i posdiplomce. Ako vec sto je navedeno u tekstu mogu ispiti biti organizovani za stari program zasto ne bi i za bolonjce prve generacije

  4. Uslovi, opšte raspoloženje i opravdanost razloga su takvi da jedino pomaže principijelno svima produženje, kako starim studentima, tako i starim magistrantima i doktorantima, a takođe i bolonjcima. Sve ostalo jeste selektivino, diskriminaciono i nepravedno. Zato dodatni rok 2 godine svima i srećan rad i učenje do diplome.

  5. Nije problem sam reupis, nego to sto taj isti reupis svaki fakultet radi kako mu volja, tako neko zeli da dodaje brdo predmeta, a neko ne dodaje nista i time pomaze ljudima da zavrse sto pre.
    To je srz problema vezanog za bolonju.

  6. Imam jedan ispit da zavrsim studije i sad treba da mi dodaju jos 10 ispita plus da to sve platim. Pa odakle. Jos moram ponovo da slusam. Inace sam 2006 upisao. I safa ce svima da produze samo nama nece. Pa ako mi dodaju ispite tek onda nikada necu faks zavrsiti.

  7. Pomozite ljudima zaboga!
    Ovo stvarno nema smisla, ova drzava ce samo unistiti i ovo malo mladih koji zele da zavrse fakultet. Sramota!

  8. Sta to sprecava ministra da pomogne svim studentima ukoliko mu je jasno predoceno da svaka grupacija ima probleme sa kojima se ni fakulteti, ni ministarstvo nisu bavili na vreme?
    Kada ministarstvo prestane da zabija glavu u pesak kao noj, i kada pocnu da resavaju osnovne probleme losih profesora i neadekvatnog gradiva, ali i na vreme da definisu uslove prelaska na razlicite planove i programe onda mozemo ocekivati pomak. Sve drugo je gubljenje vremena.

  9. SKONUS se naknadno ukljucio, hvala, peticija je pokrenuta u nedelju ujutro, kao reakcija na clanak objavljen u petak u kome je NSVO rekao sta je rekao. Ja podrzavam sve da zavrse zapiceto, mislim da bi kolega iz SKONUSA trebao da objasni redosled i da SKONUS poveze sve zainteresovane ( stare i Bolonja) ovako …

  10. Meni je ostalo još 4 ispita do kraja fakulteta(25ESPB).Upisao sam fakultet 2008/09. Da bih nastavio studije traže da pređem na novi studijski program , jer fakultet više neće dozvoljavati stare studijske programe, tako da će mi dodati još 10 ispita počev od prve godine studija i upisati me na 4 godinu,a ne na završnu 5 godinu , što automatski povlači prolongiranje studija i dodatne finansijske troškove što je za mene jako puno i dovodi u pitanje završetak studija.

  11. Pripadam grupi starih studenata i dobro poznajem našu problematiku. Ono što sam uvidela čitajući razne portale je postojanje enormne količine isprovociranih problema, za čiji je nastanak kriva autonomija fakulteta,a ne zakon o visokom obrazovanju. U ovoj zemlji se nekada ahitektura, etf, medicina studirale po 10-15 godina u proseku,ekonomija,prava po 7-8 godina i imali smo odlične stručnjake i obrazovane ljude. Onda je neko rešio da nam ne valja sistem i naglo uveo NAKARADNU BOLONJU koja je sve upropastila, jer nema ni svrhu ni funkciju. Na sve to su fakulteti od 2006. menjali programe svake ili svake druge godine, od dvosemestralnih pravili jednosemestralne,prvo uvodili 3+2, a onda 4+1 ne pitajući studente,jer su oni samo izvor prihoda,a ne budući intelektualci. Mislim da trenutni problemi su dugogodišnje zapostavljane univerziteta kao celine ( u svetu se, ako cemo da se vec ugledamo, rangira univerzitet Harvard,Kembridž, a ne pojedinačni fakulteti ) i da definitivno sada treba dati rok od 2 godine za sve grupacije studenata, a da u tom periodu bude napravljen detaljan plan sa jasnim odredbama šta i kako od npr. 2018/19 ili čak ako ne može onda 2020. Zaista verujem da je ovaj predlog (zapravo moj lični stav) realan, jer nas "problematičnih" iz svih kategorija ima oko 30000,a mnogi će od nas raditi ili već rade u prosveti,institutima,laboratorijama, ministarstvima.

  12. Studentima po Bolonskog programu se ne može produžiti rok za završetak, jer je tu već došlo do primene zakona, u smislu odobravanja dodatne godine na lični zahtev, kao i do ponovnog upisa. Studentima nekoliko generacija trogodišnjih studija je rok za završetak davno istekao (čak i sa jednogodišnjim produžetkom), a ove godine ističe i studentima četvorogodišnjih, upisanim školske 2008/09. kao i jednogodišnji produžetak upisanim 2007/08. godine. Oni koji su upisali 2006/07. a nisu završili, prošle školske godine su ponovo upisivani. Prvoj generaciji petogodišnjih "bolonjaca" sada ističe zakonski rok. Dakle to je već zaživelo u praksi, dok se starim studentima non-stop produžavao rok za završetak po započetom programu. Stari su imali i imaju mogućnost da pređu na novi program, ali do sada nisu bili u obavezi.
    Kada starim studentima jednom prekine kontinuitet produžavanja, oni više neće imati pravni osnov da to traže. Zbog toga se tako grčevito bore dok god ne izgube taj pravni osnov i nije isključeno da ćemo za 2 godine imati sličan scenario s njihove strane.

  13. Studentima po Bolonskog programu se ne može produžiti rok za završetak, jer je tu već došlo do primene zakona, u smislu odobravanja dodatne godine na lični zahtev, kao i do ponovnog upisa. Studentima nekoliko generacija trogodišnjih studija je rok za završetak davno istekao (čak i sa jednogodišnjim produžetkom), a ove godine ističe i studentima četvorogodišnjih, upisanim školske 2008/09. kao i jednogodišnji produžetak upisanim 2007/08. godine. Oni koji su upisali 2006/07. a nisu završili, prošle školske godine su ponovo upisivani. Prvoj generaciji petogodišnjih "bolonjaca" sada ističe zakonski rok. Dakle to je već zaživelo u praksi, dok se starim studentima non-stop produžavao rok za završetak po započetom programu. Stari su imali i imaju mogućnost da pređu na novi program, ali do sada nisu bili u obavezi.
    Kada starim studentima jednom prekine kontinuitet produžavanja, oni više neće imati pravni osnov da to traže. Zbog toga se tako grčevito bore dok god ne izgube taj pravni osnov i nije isključeno da ćemo za 2 godine imati sličan scenario s njihove strane.

  14. Поштовани Предраже, молим Вас да ако сте у могућности помогнете свим студетима, "старим" и "болоњцима", са основних и последипломских студија. Деца се самофинансирају и никоме не сметају, пустимо их да заврше започето.

  15. Bolonja 1 se neznatno razlikuje od starog programa (uporedite predmete, nacine polaganja, ispitna pitanja i literaturu). Pricaju o zastarelosti programa, a kada ih uporedite sve se svodi na isto. Boricemo se i to zestoko, niko ovde nece da placa za znanje koje vec ima, ma kakva odluka bila!

  16. Stari program i Bolonja 1 tu nema nikakvih razlika a tek nema veze sa pravom Bolonjom gradivo nije bilo smanjeno sem sto su predmeti bili jednosemestralni zapravo tu je radio ko sta je hteo i kako je hteo sve preko ledja studenata a o placanju to je tek prica za sebe ovo je velika NEPRAVDA.

  17. Da li neko zna hoće li biti protesta i kada? Mnogo je ovo tiho, na televiziji ni reči o ovome, a i na portalima je isto. Odoše nam i živci i zdravlje.

  18. Studentima koji su na program po Bolonjskoj deklaraciji upisani 2006. godine na Filološkom fakultetu je već prošle godine dodato od 2 do 10 novih ispita! Šta sa njima sada? Nekima je pre reupisa na novi program ostao samo po jedan ispit. Retroaktivno ne može da se deluje. Novih 10 ispita već položeno. E moja državo i bajni ministri.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.