policija video nadzor foto miroslav dragojevicIlustracija foto miroslav dragojevic

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su odgovarali na zamerke stručne javnosti na Nacrt izmena i Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i još nekoliko zakona, ali su novinari ostali uskraćeni za konkretne odgovore na većinu pitanja.

Zamenica sekretara MUP Milica Bondžić je, u uvodnom izlaganju, rekla da se novim zakonom drugačije definiše policija i njen pojam i uloga su određeni na sveobuhvatniji način nego što to uređuje Zakon o policiji, a to uključuje i sisteme za zaštitu podataka koje policija koristi.

Izmenjena su i ovlašćenja ministra, koji bi imao pravo da traži izveštaj o radu policije i organizacionih jedinica MUP, kao i da može da izdaje uputstva o radu.

Ovde se ne radi o dostavljanju ministru izveštaja o postupanju policije u pojedinačnim slučajevima. Prvi put se unosi odredba da dostavljeni izveštaj ne sme uticati na operativnu nezavisnost policije, objasnila je Bondžić.

Najviše pitanja i polemika odnosilo se na odredbu kojom se policiji omogućuje ulazak u stan bez naloga suda ukoliko je potrebno „uklanjanje ozbiljne i neposredne opasnosti po ljudi i imovinu“, ili postoje osnovi sumnje da se u njemu „planira izvršava ili je izvršeno krivično delo“.

Predstavnici MUP nisu dali precizan odgovor kako se i na osnovu čega može znati da neko „priprema krivično delo“.

Tema o kojoj se polemisalo bilo je i korišćenje softvera za izradu biometrijskih podataka, a Bondžić je rekla da je to omogućeno Zakonikom o krivičnom postupku, radi pronalaženja počinilaca krivičnih dela, osoba za koje se sumnja da pripremaju akte terorizma ili u pronalaženju nestalih osoba.

Taj softver će, navela je ona, moći da se koristi u postupcima za primenu posebnih dokaznih radnji, a policija će morati da se, po proceduri, prvo obrati tužiocu i sudiji za prethodni postupak.

„Nema automatizovanog donošenja odluka“, rekla je Bondžić.

Ona je istakla da će zakon i podzakonski akti mogućnost zloupotrebe tog sistema svesti na minimum, mada je to uvek moguće i da niko od policajaca neće moći da pristupi celom sistemu, ali će svaki pristup biti zabeležen.

Načelnik Interpola u Srbiji Milan Dimitrijević je naglasio da ta najveća asocijacija kriminalističkih policija od 2016. godine ima tu aplikaciju, jer je to jedini i najbolji put u borbi protiv organizovanog kriminala, a Srbija još nije u prilici da se u to uključi, jer nema zakonske akte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari