I dalje bez rekonstrukcije valjevske bolnice 1Foto: Đorđe Đoković

„Projekat za rekonstrukciju Opšte bolnice u Valjevu uskoro će biti završen, a rekonstrukcija će koštati više od 10-12 miliona evra”, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Divcima pre godinu i po dana prilikom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Iverak- Lajkovac, podseća portal Kolubarske.rs.

Potom je u martu ove godine u Valjevu na svečanosti polaganja kamena temeljca za pogon nemačke kompanije „Bizerba” rekao da „za Bolnicu u Valjevu još radimo projekat, ali će svakako radovi iznositi između 25 i 30 miliona evra”, piše ovaj portal.

Međutim, projekat neće „uskoro biti završen”, jer je u martu raskinut ugovor sa firmom koja je pre skoro četiri godine dobila posao projektovanja, a nova javna nabavka – Izrada urbanističkog projekta i idejnog rešenja izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, koja je raspisana u maju ove godine, još uvek nije okončana.

Reč je o, kako je naglasilo rukovodstvo bolnice, „tenderu za izradu druge verzije urbanističkog projekta”.

Podsetimo, Vlada Srbije je još 2017. za obnovu objekata obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite izdvojila 5,3 milijarde dinara. Na spisku za rekonstrukciju bile su dve valjevske zdravstvene ustanove – Opšta bolnica, koju je predložilo Ministarstvo zdravlja, i Dom zdravlja na predlog valjevskog rukovodstva. Novac za radove je obezbedila Republika, a jedina obaveza lokalne samouprave je bila da finansira izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Grad Valjevo je krajem novembra 2018, nakon javne nabavke, posao izrade projekta rekonstrukcije bolnice, vredan oko 50 miliona dinara, poverio beogradskoj firmi „Mašinoprojekt kopring”.

Međutim, ugovor je raskinut, i pored toga što je veći deo projekta bio završen, pa je raspisana nova javna nabavka za izradu projektne dokumentacije.

Ovaj put javnu nabavku nije raspisalo „nesposobno gradsko rukovodstvo koje nije u stanju ni da započne projekat rekonstrukcije bolnice”, nego je taj zadatak poveren „novom sposobnom rukovodstvu Opšte bolnice Valjevo” te je u maju ove godine raspisana javna nabavka za izradu projekta, a procenjena vrednost je oko 29,2 miliona dinara.

Pristiglo je pet ponuda, tri su bile prihvatljive, a ugovor je sredinom jula dodeljen firmama „Prostor” iz Ade i „Kapitel arhitekti” iz Niša, koje su zajednički konkurisale sa cenom od 20.500.666 dinara, dok su druge dve ponude iznosile oko 27,5 miliona dinara.

Međutim, kako je objavljeno na Portalu javnih nabavki, ugovor sa izabranim ponuđačem još uvek nije zaključen zbog toga što je jedan od učesnika tendera podneo zahtev o zaštiti prava, o čemu treba da se izjasni Republička komisija.

Na Portalu javnih nabavki je objavljeno da „naručilac zaustavlja dalje aktivnosti u postupku javne nabavke”. Direktorka Opšte bolnice Valjevo dr Branka Antić nije odgovorila na pitanja Kolubarskih.rs da li je okončana javna nabavka – izrada urbanističkog projekta rekonstrukcije bolnice, kao ni na pitanja dokle se stiglo sa poslovima u vezi rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, kada će biti završen projekat i kada će početi radovi?

Redakcija Kolubraskih ostala je uskraćena i za odgovor na pitanje šta je novo rukovodstvo za više od godinu dana uradilo u vezi projekta rekonstrukcije Opšte bolnice?

Oni podsećaju da je prethodno rukovodstvo Opšte bolnice Valjevo je smenjeno u julu prošle godine zbog toga, kako je tada rekao ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, što još uvek nije otpočela rekonstrukcija bolnice za koju je izdvojen veliki novac građana Srbije.

– Oni ne mogu da se dogovore šta hoće, a čekaju ih spremne pare. Prošle su dve godine, a ništa nije urađeno, i jedino što možemo jeste da dovedemo novo rukovodstvo, rekao je ministar krajem juna prošle godine, i vrlo brzo je za v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo postavljena dr Branka Antić.

U martu ove godine u izjavi za medije dr Antić je rekla:

– Postavljena sam, najpre, zbog rekonstrukcije bolnice, iz prostog razloga što je ministar prepoznao nešto u meni, verovatno, ambicioznost i odlučnost, ispostavilo se da je to tako. Rekonstrukcija će ići svojim tokom, svake nedelje imamo sastanak u Presedništvu Srbije vezano za idejni projekat i rekonstrukciju, već smo došli do samog kraja idejnog projekta…, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari