Negativni stereotipi o Hrvatima u Srbiji nisu ublaženi, a etnička distanca je još uvek prisutna, jedan je od zaključaka Alternativnog izveštaja o položaju hrvatske manjine u Srbiji koji je deo projekta mreže odbora za ljudska prava (CHRIS) u Srbiji. Dokaz za to su brojni (nekažnjeni) primeri govora mržnje usmereni protiv pripadnika hrvatske zajednice, kao što je recimo pretnja smrću novinarima Hrvatske riječi početkom 2004.

Negativni stereotipi o Hrvatima u Srbiji nisu ublaženi, a etnička distanca je još uvek prisutna, jedan je od zaključaka Alternativnog izveštaja o položaju hrvatske manjine u Srbiji koji je deo projekta mreže odbora za ljudska prava (CHRIS) u Srbiji. Dokaz za to su brojni (nekažnjeni) primeri govora mržnje usmereni protiv pripadnika hrvatske zajednice, kao što je recimo pretnja smrću novinarima Hrvatske riječi početkom 2004. i vređanje bivše ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković, i to upravo sa govornice republičkog parlamenta u više navrata tokom 2006, kao i u novinskim tekstovima. Razlog takvih reakcija je upravo njeno poreklo, navodi se u pomenutom izveštaju.
Istraživači navode da takvi istupi ne samo da su prošli nekažnjeno, već ne postoje ni bilo kakve političke ili pravne sankcije za netolerantno delovanje. Takođe, ne postoji ni legalni okvir niti pak nekakva institucionalna praksa koja bi obezbedila ravnopravno učešče predstavnika hrvatske zajednice u poslovima od opšteg značaja, odnosno državnim organima, i to u svim oblastima, uključujući i obrazovanje i kulturu.
Napominje se i da nije napravljen otklon od asimilacione politike prema hrvatskoj manjini, koju su otvoreno sprovodile ranije vlasti, što se ogleda u nastavljanju pružanja podrške tzv. bunjevačkoj opciji.
Dalje se navodi da iako Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina garantuje manjinama pravo na informisanje na maternjem jeziku, država još nije ispunila obavezu da u programima radija i televizije javnog servisa obezbedi informativne, obrazovne i kulturne sadržaje na jeziku hrvatske nacionalne manjine. A problemi postoje i kod službene upotrebe hrvatskog jezika u Vojvodini, koji još uvek nema taj status iako je inicijativa za njegovo uvrštavanje kao službenog u Vojvodini pokrenuta još početkom 2002. godine.
Autori alternativnog izveštaja o položaju hrvatske manjine u Srbiji navode i to da za njega niko u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, niti u matičnoj domovini nije pokazao interesovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari