I dalje se ne zna da li više od 10.000 beba treba ponovo da primi BCG vakcinu povučenu sa tržišta 1Foto: EPA/ Adi Weda

Roditelji dece koja su primila Torlakovu BCG vakcinu, u periodu od janura do polovine marta ove godine, a koja je naknadno povučena sa tržišta, još nisu dobili jasno obaveštenje šta da rade – da li njihova deca treba ponovo da prime vakcinu i u kojim slučajevima.

Precizan odgovor na ovo pitanje nisu imali ni pedijatri iz domova zdravlja koji su nam, u nezvaničnom razgovoru, kazali da nikakvo uputstvo nisu još dobili.

Slobodan Nestorović iz Pančeva i njegova supruga dobili su bebu krajem januara. Dete je zbog nedovoljno razvijenih pluća prebačeno na Institut za neonatologiju, gde je početkom februara, pri otpustu, primilo Torlakovu BCG vakcinu, koja će par nedelja kasnije biti povučena zbog bojazni da neće biti dovoljno efikasna kod sve dece.

Slobodnu, kao ni drugim roditeljima dece koja su dobila BCG vakcinu iz povučene serije, niko nije objasnio šta treba da rade, osim da ne brinu.

Zdravstvene službe bez odgovora

Slobodan kaže za Danas da u Domu zdravlja, na pitanje da li i kada bi dete eventulano trebalo ponovo da primi BCG vakcinu, nemaju odgovor.

On objašnjava da je vest o povučenoj seriji Torlakove BCG vakcine video na društvenim mrežama.

„Ne mogu da vam opišem osećaj koji sam tada imao. Mi smo se 14 godina borili da dobijemo dete i onda iz vesti saznajete da vakcina koju je beba primila je naknadno povučena. Niko nas, roditelje, o tome nije obavestio, nego smo to pročitali u vestima. I niko nam ni posle toga nije rekao šta da radimo. I dalje sam besan“, kaže Slobodan.

On se konsultovao sa doktorima koje privatno poznaje. Pošto je beba razvila ožiljak i vakcina se „primila“ neće biti potrebna nova doza.

Pedijatri, sa kojima smo juče pričali, nezvanično su nam rekli da nikakvo uputstvo šta treba da rade nisu dobili, ali da svakako prilikom redovnih pregleda proveravaju da li bebe imaju karakterističan ožiljak na mestu davanja vakcine.

Prema Stručno metodološkom uputstvu BCG vakcina se daje jednom. Međutim, pojedini pedijatri i epidemiolozi su ranije objasnili da dete može da dobije i više doza, ako je potrebno, što je ranije bio slučaj, te da ne postoji nikakav razlog za brigu.

Torlakova BCG vakcina povučena je sredinom marta. Vest o tome prvo su objavili mediji, a potom su se naknadno oglasili Torlak i Ministarstvo zdravlja.

Direktor Torlaka Luka Dragačević kazao je da je do povlačenja vakcine došlo zbog minimalnih odstupanja u kvalitetu leka prilikom interne provere.

„Videli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu leka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora“, rekao je Luka Dragačević.

U dokumentu koji je Torlak poslao zdravstvenim ustanovama navedeno je da je ovu seriju potrebno povući zato što „očekivani imunski odgovor može biti nepotpun kod izuzetno malog broja pacijenata“.

Koliki je to tačan broj beba kod kojih vakcina neće potencijalno dovesti do odgovorajuće zaštite, ne zna se. Kao što se i ne zna koliko je beba primilo vakcinu iz povučene serije.

Moguće je davanje nove doze

Pulmolog prim. dr Slavica Plavišić kaže da se grubom računicom, na osnovu količine koju je sadržala povučena serija, može doći do broja od oko 13.000 beba koje su dobile vakcinu iz ove serije. Ovaj broj se ujedno poklapa i sa prosečnim brojem dece koja se rode tokom dva i po meseca, koliko se ova vakcina davala.

Dr Plavšić u celoj situaciji sa povučenim vakcinama ističe nekoliko problematičnih mesta.

„Roditelji su na društvenim mrežama ili portalima saznali da postoji problem, a rukovodstvu Torlaka i Ministarstvu zdravlja bilo je potrebno čitavih sedam dana da se oglasi. Nakon toga niko nije obavestio roditelje kako se postupa ako se nakon primene BCG vakcine ne formira adekvatan ožiljak. Sve ovo dodatno smanjuje poverenje građana u vakcine, imunizaciju i celokupan zdravstveni sistem, a antivakcinalnom lobiju, koji je inače veoma jak, dodaje još jedan „čvrst“ argument da su u pravu. Za to odgovornost snose i Torlak i Ministarstvo zdravlja. Torlak je jedan od stubova sistema a njegovi temelji ne smeju biti tako nestabilni“, kaže dr Plavšić.

I dalje se ne zna da li više od 10.000 beba treba ponovo da primi BCG vakcinu povučenu sa tržišta 2
Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da u ovom slučaju je potrebno organizovati praćenje beba koja su primila vakcinu iz povučene serije, te napraviti jasno uputstvo ko bi trebalo da obavesti roditelje kako da postupe ako se ne formira adekvatan BCG ožiljak.

„Stav pulomologa je da ako se ne formira BCG ožiljak, treba ponovo dati vakcinu ali do kraja prve godine života. Takođe, potrebno je znati da kod pet do deset odsto dece koja i razviju imunitet se ne razvija karakterističan ožiljak“, navodi sagovornica Danasa.

Ona ističe da po nedavno objavljenim podacima Instituta Batut, tokom 2022. gоdini u Srbiji su rеgistrоvаnе 434 оsоbе оbоlеlе оd tubеrkulоzе, a od toga је оd tubеrkulоzе obolelo 24 dece uzrаstа dо 18 gоdinа.

„Unаzаd nеkоlikо gоdinа оbuhvаt BCG vаkcinаciјоm је visоk (do 97 do 99 odsto) i iznаd je proseka za evropski region. Vаžnо je nаpоmеnuti dа tuberkuloza niје iskorenjena bolest nigde u svetu pa ni u Srbiji, a mi, građani, ja kao lekar pulmolog koji se tuberkulozom bavi skoro 40 godina, želimo da sva deca u Srbiji i u svetu prime ispravnu i kvalitetnu vakcinu i da nikad ne dobiju tuberkulozu. Kao što želimo da znamo istinu i da imamo mogućnost da na sajtovima zdravstvenih ustanova pronađemo tačne podatke i informacije od javnog značaja, koje bi morale da budu dostupne“, zaključuje dr Plavšić.

Ponovo bugarska vakcina

Slavica Plavšić, takođe, kaže da su povučene BCG vakcine odmah zamenjene novim dozama, ali te nove doze su stigle interventnim uvozom iz Bugarske.

„Znamo da u Institutu Torlak nema dovoljno stručnog kadra, da je otišlo mnogo stručnjaka, što je i sam direktor potvrdio, da je pogon za proizvodnju BCG vakcina u lošem stanju, da su aparati zastareli i da su potrebna ulaganja u osavremenjivanje tehnologije. Da li ovaj novi uvoz iz Bugarske ukazuje na to da sa proizvodnjom BCG vakcine u Torlaku nešto krupno nije u redu, i da li se dovodi u pitanje dalja proizvodnja BCG vakcine u Torlaku posle skoro sto godina“, ističe ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari