U organizaciji Lovačkih udrženja,,Jelen ’’iz Kučeva i ,,Pek’’ iz Rabrova,a pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u ovom gradu na Peku održana je prva manifestacija u kuvanju lovačkog gulaša kao i smotra lovačkih pasa. Ucešće je uzelo 16 ekipa, najviše je bilo ekipa domaćina, njihovih podružnica u okviru sekcija, a medju njima je bilo i gostiju iz Žabara i Petrovca na Mlavi..


– Zahvaljujuči pomoći opštine Kučevo,ova manifestacija je dobro organizovana, a najveći udeo u ovome dali su i sami lovci ova dva naša Lovačka udruženja. Bilo je svega,od takmičenja u kuvanju najboljeg lovačkog gulaša,do smotre lovačkih pasa i kulturno-umetničkog programa. Od naredne godine, ovi susreti lovaca biće i tradicionalni i održavaće se u vreme Homoljskih motiva,kaže zamenik predsednika LU ,,Jelen ’’Kučevo, Slaviša Marijoković.

-Naše lovište je bogato kao prvo divljom svinjom,fazanom,zecom,poljskom jarebicom,srnom i drugim vrstama divljači.Lovište ,,Vodeničko polje’’ je površine od 46.275 hektara,lovci su raspoređeni u 14 sekcija,a naše udruženje broji oko 350 članova,što je nešo više u odnosu na ranije godine.ističe upravnik loviša LU ,,Jelen’’ Kučevo,Željko Lazarević.

U okviru lovačkih susreta,pored takmičenja u kuvanju lovačkog gulaša organizovana je i smotra lovačkih pasa koje je ocenjivao međunarodni kinološki sudija Borivoje Joksimović iz Smedereva.

-Za ocenjivanja pasa angažovali smo rukovoodstvo i iz prijateljskog kinološkog društva ,,Lovac’’iz Srednjeva da nam pomognu u ocenjivanju 50 rasnih lovačkih pasa,u prvom redu srpskih goniča i drugih vrsta,ali i ptičare,engleske poentere,bilo je i bretonaca, odnosno bilo je svih rasa pasa koje su zastupljene u ovom kraju,objasnio je član organizacionog odbora LU ,,Jelen’’ iz Kučeva, Miodrag Pruginić.

Kuvalo se do 5 sati kada su zatim tročlanom žiriju za ocenjivanje dati uzorci skuvanog gulaša. Žiri je bio na slatkim mukama da proba sve i bude što objektivniji.

Pobednik ovogodišnje prve po redu lovačko- turističke i kulinarske manifestacija „Gulašijada“ koja je održana u Kučevu je ekipa Lovačke sekcije iz Brzohoda,koje se nalazi u sastavu Lovačkog udruženja ,,Morava’’ iz Žabara, koja je po oceni stručnog tročlanog žirija skuvala najbolji lovački gulaš od mesa divlje svinje,srne i zeca.

-Zadovoljni smo sa uslovima koji su nam domaćini pružili da možemo bez problema upotrebiti svo svoje znanje i umeće u kuvanju lovačkog gulaša. Tu nema posebne tajne,kada se kuva lovački gulaš. Potrebno je samo kvalitetno meso od raznih divljači, zatim začina i mirođije kao i dugo kuvanje na vatri, oko pet sati,pa i više. Što se više kuva,gulaš je sve ukusniji,kažu članovi pobedničke ekipe Lovačke sekcije iz Brzhoda kod Žabara,

Drugo mesto osvojila je ekipa iz Melnice kod Žabara, dok je treće mesto pripalo ekipi lovačke sekcije iz Kučajne,Lovačkog udruženja ,,Jelen’’ iz Kučeva..Bodovanje se vršilo po izgledu,ukusu i izvornosti skuvanog gulaša.Njima su organizatori ove manifestacije uručili zahvalnice i pehare,a pored gurmanluka, posetioci su mogli da uživaju i u bogatom kulturno umetničkom programu, koji već po tradiciji uveseljava učesnike tog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari